Malta: matkustustiedote
Turvallisuustaso
Noudata tavanomaista varovaisuuttaMuut turvallisuustason tiedot
Melko turvallinen matkailukohde. Etenkin nuorten matkailijoiden kannattaa noudattaa yleistä varovaisuutta. Liikenne on vasemmanpuoleinen.
Ajankohtaista
Koronarajoitukset Maltalla on poistettu.
UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia
Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.)UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Yleinen turvallisuustilanne
Malta on suhteellisen turvallinen matkailukohde. Omaisuudesta pitää kuitenkin huolehtia, ja vasemmanpuoleisessa liikenteessä on oltava erityisen valppaana. Seuramatkalaisten kannattaa noudattaa matkanjärjestäjien ohjeita.Vaikka turistikohteiden ilta- ja yöelämä sinänsä on rauhallista, etenkin nuoret matkailijat saattavat helpommin joutua rikosten uhreiksi.
Euroopassa viranomaisten valmiustaso on yleisesti koholla mahdollisen terrorismiuhan vuoksi. Maltaan ei kohdistu erityistä uhkaa. Matkailijoita kehotetaan normaaliin valppauteen ja varovaisuuteen erityisesti turistikohteissa, joukkoliikenteessä ja julkisten rakennusten läheisyydessä.
Maltalla ei ole Suomen suurlähetystöä eikä näin ollen passia myöntävää viranomaista. Lähin viranomainen, joka voi uusia passin, on Suomen suurlähetystö Roomassa. Jos passisi on varastettu, kadonnut tai vanhentunut, Maltan passitoimisto voi myöntää Emergency Travel Documentin (ETD) yhtä matkaa varten.
Tällaisissa tapauksissa tulee olla yhteydessä Suomen Roomassa sijaitsevaan suurlähetystöön, missä neuvotaan asiassa eteenpäin (sp: consulate.roo@formin.fi tai puh. +39-06-852231).
Maltan yleinen hätänumero on 112.
Rikollisuus
Taskuvarkauksia esiintyy jonkun verran. Pidä laukuista ja lompakoista erityistä huolta täysissä busseissa.
Maltan poliisin verkkosivut: https://pulizija.gov.mt/en/Pages/Home.aspx(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.
Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.
Liikenne
Maltalla on vasemmanpuoleinen liikenne. Liikennekulttuuri poikkeaa suomalaisesta, joten matkailijan tulee noudattaa valppautta niin jalankulkijana kuin autoilijanakin. Teiden kunto vaihtelee.
Luonnonolot
Kesällä kuumuuden takia matkailijoiden kannattaa välttää liikaa rasitusta, nähtävyyksien kiertämistä ja jonottamista museoihin suorassa auringonpaisteessa ja muistaa juoda riittävästi. Etenkin vanhuksia ja lapsia kehotetaan Maltalla pysyttelemään kotona päivän kuumimpien tuntien aikaan.
Uimaan kannattaa mennä ainoastaan rannoilla, missä uiminen on sallittua. Rantojen uintikieltoja on syytä noudattaa tarkoin: punainen lippu tarkoittaa, että uiminen on kiellettyä.
Terveys
Suurlähetystö suosittelee eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC) hankkimista. Kelan myöntämällä ilmaisella kortilla matkailija saa välttämätöntä hoitoa akuutissa sairaustapauksessa samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat. Sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta, eikä sairaankuljetuksia ulkomailta kotimaahan. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista löytyy lisätietoa Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.
Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maahantulosäännökset
UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.
Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/
Yhteystiedot
Suomen suurlähetystö, Rooma
00198 ROMA
ITALY
www.facebook.com/AmbasciataFinlandiaRoma
https://twitter.com/finlandinitaly(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://www.linkedin.com/company/embassy-of-finland-in-rome(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://www.instagram.com/raccontisullafinlandia(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.