Ukrainalaiset saavat laadukasta ammatillista koulutusta

Tuhannet ukrainalaisten ammatillisten oppilaitosten opettajat ja johtajat kasvattivat muun muassa jälleenrakennukseen ja tietotekniikkaan liittyvää osaamistaan.

Kuvakaappaus EU4Skills-videolta Youtube-palvelusta.

Suomen tuella opettajat ja oppilaitosten johtajat saivat käyttöönsä 33 verkkokurssia. Tämän lisäksi luotiin 20 ammatillisen koulutuksen itseopiskelukurssia, jotka keskittyvät muun muassa ensiapuun, jälleenrakennukseen, yrittäjyyteen ja tietotekniikkaan. Kurssilaisille oli jaettu yli 12 000 suoritusmerkintää maaliskuun 2023 loppuun mennessä.

Suomi osallistui myös sähköä tuottavien generaattoreiden ja oppikirjojen hankintaan.

Tausta

Ukrainan ammatillinen koulutuksen haasteina ovat muun muassa oppilaitosten vanhentuneet koneet ja laitteet sekä opiskelijoiden vähäiset mahdollisuudet suorittaa käytännön harjoittelua. 

Ammattioppilaitoksissa opiskelevien määrä on ollut laskussa kymmenen vuoden ajan. Väestön pakeneminen itäisen Ukrainan taistelualueilta on omalta osaltaan vähentänyt ammatillisen koulutuksen suosiota. Vuonna 2020 Ukrainassa oli noin 700 ammatillista oppilaitosta ja niissä reilut 240 000 opiskelijaa. 

Ukrainan hallitus pyrkii nykyaikaistamaan ammatillista koulutusta ja linkittämään sen nykyistä paremmin työelämän tarpeisiin. 

Suomen kehitysyhteistyön vaikutus

Suomi on tukenut Ukrainan opetussektoria hankkeiden, rahastojen ja opetussektorin koordinaation kautta yhteensä noin 30 miljoonalla eurolla vuosina 2018-2023. 

Suomi tuki ammatillista koulutusta erityisesti Euroopan unionin ja sen jäsenmaiden vuonna 2019-2023 rahoittaman EU4Skills-hankkeen kautta 3,5 miljoonalla eurolla. Muita rahoittajia olivat Saksa, Viro ja Puola. Hankkeessa olivat mukana Suomen opetushallitus ja Omnia Education Partnerships.