Maailman ruokaohjelma vahvisti vammaistyötään

Suomi sai maailman suurimman humanitaarisen toimijan lisäämään tietämystään vammaisten henkilöiden huomioonottamisesta humanitaarisessa työssä.

Suomi on lisännyt Maailman ruokaohjelman WFP:n tietämystä vammaisten henkilöiden huomioonottamisesta eli vammaisinkluusiosta. Vaikuttamistyötä tehtiin aktiivisesti WFP:n johtokunnassa, kahdenvälisissä neuvotteluissa ja yhteistyössä muiden samanmielisten maiden kanssa.  

WFP:n johtokunta hyväksyi marraskuussa 2020 vammaisten henkilöiden huomioonottamista koskevan suunnitelman eli tiekartan. WFP luo parhaillaan mittareita vammaisinkluusiolle ja aikoo sisällyttää periaatteen myös kaikkiin maaohjelmiinsa.  

Vammaiset henkilöt huomioidaan jatkossa muun muassa hankinnoissa, tilojen esteettömyydessä, tieto- ja viestintätekniikassa sekä kokouksissa ja koulutusmateriaaleissa.

Tausta

Vammaiset ovat maailman suurin ja syrjityin ihmisryhmä. Arviolta 15 prosenttia maailman ihmisistä on tavalla tai toisella vammainen, ja suurin osa heistä asuu kehittyvissä maissa. Humanitaarisissa kriiseissä vammaiset henkilöt jäävät muita helpommin ilman tarvitsemaansa hätäapua ja suojelua eikä heitä oteta mukaan avun suunnitteluun ja toteutukseen. 

Maailman ruokaohjelma WFP on maailman suurin humanitaarinen toimija. Vammaisia henkilöitä koskevan tiekartan avulla pyritään kehittämään tapaa, jolla WFP ottaa vammaiset ihmiset huomioon ohjelmissaan ja muussa toiminnassaan.

Suomen kehitysyhteistyön vaikutus

Vammaisten henkilöiden tarpeiden huomioiminen humanitaarisissa kriiseissä nostettiin vuonna 2019 yhdeksi Suomen keskeisimmistä humanitaarisista prioriteeteista. Tavoitteena on ollut, että suuret humanitaariset toimijat kuten YK-järjestöt ottavat vammaisinkluusion huomioon strategioissaan ja maatason operaatioissaan.  

Maailman ruokaohjelman tapauksessa Suomi on tukenut tiekartan toimeenpanoa erityisellä korvamerkityllä rahoituksella.