Yritysten investoinnit laskussa Ontariossa

Kanadan tilastokeskus, Statistics Canada, julkaisi toukokuun toisella viikolla tilannekuvansa yritysten investointisuunnitelmista Kanadassa vuonna 2016. Ontarion kannalta tulevaisuuden kuva näyttää huolestuttavalta. Yritysten tekemät investoinnit eivät ole palanneet talouskriisiä edeltenäille tasoille. Tilannekatsauksen mukaan näyttää jopa siltä, että verojen korotukset ja sähkön hinnannousu ajavat investointeja pois Ontariosta.

Statistics Canadan julkaisemien ennusteiden mukaan Ontarion provinssi tulee vuonna 2016 kärsimään yritysten heikkenevästä investointiasteesta. Eniten koko Kanadassa laskee öljy- ja kaasuteollisuuden tekemät investoinnit ja toiseksi eniten investointejaan leikannee teollisuus. Suuri osa Kanadan teollisuudesta on sijoittunut maan suurimpaan provinssiin Ontarioon; vuonna 2006 provinssiin tehtiin lähes puolet koko Kanadan teollisuuden investoinneista.

Yritykset suunnittelevat edellisvuotta pienempiä investointeja

Vuonna yritysten investoinnit alenivat Kanadassa 10,3 prosenttia. Ennusteiden mukaan tänä vuonna pudotusta tulisi 6,5 prosenttia. Ontariossa teollisuus kaavailee pääomakustannusten olevan vuonna 2016 yhteensä 6,6 miljardia Kanadan dollaria (4,5 mrd. euroa), kun ennen talouskriisiä vuosittainen keskiarvo oli 8 miljardia dollaria (5,5 mrd. euroa).

Ontarion tuotantorakenne on vähitellen muuttumassa. Teollisuuden ja rahoitusalan painoarvo on viimeisen vuosikymmenen ajan ollut laskussa, kun taas julkisen sektorin tekemät investoinnit liikenteeseen ja julkisiin palveluihin ovat kasvattaneet merkitystään.

Ennen lamaa teollisuuden ja rahoitusalan investoinnit nousivat 18,3 miljardiin Kanadan dollariin (12,5 mrd. euroa), mutta ovat sittemmin laskeneet noin puoleen tästä. Samalla liikenteeseen ja julkiseen sektoriin tehdyt investoinnit ovat kaksinkertaistuneet 10 miljardista dollarista (6,8 mrd. euroa) 20 miljardiin dollariin (13,6 mrd. euroa). Ontariossa investoidaan nyt pankkien ja tehtaiden sijaan joukkoliikenteeseen ja vihreään energiaan. Samalla investoinneista vastaa etenevissä määrin julkinen sektori yritysten sijaan.

Naapuriprovinssi Quebecissä – joka on myös Suomen viennin ykköskohde Kanadassa – yritysten investointinäkymät ovat Ontariota valoisammat. Yritykset suunnittelevat investoivansa vuonna 2016 8,6 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Etenkin teollisuus aikoo panostaa investointeihin. Quebecissä teollisuuden investoinnit ovat nousseet 4,2 miljardiin Kanadaan dollariin (2,9 mrd. euroa), mikä on enemmän kuin lamaa edeltänyt vuosittainen keskiarvo.

Ontarion ja Quebecin väliset erot paljastavat, että Ontarion hallituksen tekemät julkiset investoinnit eivät ole saaneet yritysten investointeja nousuun halutulla tavalla. Päinvastoin vaikuttaa siltä, että julkisen investointien rahoittamiseksi tehdyt korotukset sähkönhintaan ja veroihin ovat ajaneet erityisesti teollisuuden investointeja pois Ontariosta. Matalalla pysytteleviä investointeja selittänee myös yritysten heikko luottamus tulevaisuuteen: vain 30 prosenttia yrityksistä uskoo Ontarion talouden olevan menossa oikeaan suuntaan.

Climate Change Action Plan muokkaa yritysten toimintaympäristöä

Toukokuussa The Globe and Mail -lehdelle vuotaneesta Ontarion hallituksen Climate Change Action Plan -paperista käy ilmi hallituksen ilmastonmuutoksen vastainen strategia vuosille 2017–2021. Suunnitelmassa on eritelty toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi. Jokaiselle toimenpiteelle on annettu hintalappu ja arvio sen avulla saavutettavista päästövähennyksistä vuoteen 2020 mennessä.

Ontarion hallitus aikoo käyttää ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin seuraavan neljän vuoden aikana yli 7 miljardia Kanadan dollaria (4,8 mrd. euroa). Strategiassa kaavailtujen toimenpiteiden uskotaan vaikuttavan negatiivisesti etenkin autoteollisuuden ja energiasektorin toimintaympäristöön, mutta myös suoraan kuluttajien talouteen. Toteutuessaan suunnitelma muuttaisi radikaalisti provinssien asukkaiden tapoja kulkea paikasta toiseen ja lämmittää kotejaan. Myös rakentamiseen olisi luvassa merkittäviä muutoksia. Virallisesti suunnitelma on tarkoitus julkaista kesäkuussa.

Kanadan tilastokeskus julkaisi torstaina 12. toukokuuta vuoden 2015 talousluvut. Talouden veturina toimi Brittiläinen Kolumbia 3,5 % kasvulla, kun taas Albertan, Saskatchewanin ja Newfoundland & Labradorin provinssien sekä Yukonin ja Nunavutin territorioiden taloudet supistuivat edellisvuodesta. Ontarion talous kasvoi vuonna 2015 2,5 prosenttia ja Quebecin 1,1 prosenttia. Kokonaisuudessaan Kanadan talous kasvoi 0,9 prosenttia.

kauppa