Vietnamissa tilausta koulutusviennille

Vietnam tarvitsee lähivuosina merkittäviä investointeja koulutussektorilleen, jotta se pystyy kouluttamaan osaavia ja englantia puhuvia työntekijöitä. Työntekijöitä riittää, sillä joka vuosi työmarkkinoille saapuu 1,6 miljoonaa uutta työntekijää, joiden kouluttaminen on maan kilpailukyvyn kannalta olennaista.

Vietnamin hallitus pitää koulutukseen panostamista erittäin tärkeänä. Vietnamissa lukuisia ammatillisen tason kouluja on avattu viime vuosikymmenen aikana, mutta niiden tasoa pidetään puutteellisena. Vietnam mainostaa itseään investointien kohteena, mutta usein yritykset mainitsevat ammatillisen koulutuksen vajauksen suurena puutteena, ellei jopa esteenä investoinnille.

Kieltenopetuksen merkitys on samaten hahmotettu vasta viime vuosien kuluessa Vietnamin kansainvälistyessä. Aiemmin kansainvälisen toiminnan areena on ollut sen verran tarkkaan rajautunutta, että kansainvälinen yhteydenpito on voitu hoitaa tulkkien välityksellä.

Nyt on kuitenkin opittu, että kansainvälisyys ja kielitaito eivät voi enää säilyä kapeana erikoisosaamisalueena, vaan kaikessa työelämässä tarvittavana perusosaamisvälineenä.

Nyt koulua käyvät ikäluokat ovat Vietnamissa ensimmäisiä, jotka opiskelevat systemaattisesti jotakin vierasta kieltä, mutta resurssipula, havaintovälineet ja opettajien oman kielitaidon taso muodostavat merkittävän haasteen.

Suomi ja Vietnam – mahdollisuuksia suomalaisille toimijoille?

Julkisen sektorin tarjoamat puitteet ja kontaktit ovat olemassa Suomen ja Vietnamin välillä opetussektorin osalta. Suomen ja Vietnamin opetusministeriöillä on yhteistyöpöytäkirja vuodelta 2009. Maaliskuussa 2011 järjestettiin Hanoissa work shop aiheena ”Sharing experiences on teacher education in Vietnam and Finland".

Viime ministeritason vierailu on helmikuulta 2009, jolloin opetusministeri Nhan vieraili Suomessa opetusministerin vieraana. Kehitysyhteistyön koulutusalan kontaktit voivat luoda hyvän perustan myös kaupalliselle yhteistyölle. Yhteistyötä koulutussektorilla tuetaan parhaillaan kehitysyhteistyön HEI-IKI -(Higher Education Institutions - Institutional Cooperation Instrument) ja North-South-South – instrumenteilla. Käynnissä on kuusi hanketta, joista Suomen puolelta ovat mukana mm. Aalto-yliopisto ja useat ammattikorkeakoulut.

Edustusto työskentelee tiiviisti Vietnamin Finpron toimiston kanssa koulutussektoriin liittyen. Finpro on saanut koulutussektorin osalta yhteydenottoja. Sektorilla on runsaasti potentiaalia.

Tanskalaiset ja kanadalaiset jo liikkeellä

Kansainvälisyys ja ulkomaalaisuus ovat hyvin brändättyjä ja niitä tunnutaan pitävän laadun merkkinä. Koulutus on paikalliseen hintatasoon nähden erittäin kallista, mutta kysyntää koulutukselle on.

Tanska pyrkii ammatillisen koulutuksen suureksi viejämaaksi myös Vietnamissa. Esimerkiksi tanskalainen Niels Brock Business College on aloittanut toimintansa Hanoin Foreign Trade Universityn kanssa vuonna 2010 ja suunnittelee tanskalaisen kansainvälisen koulun avaamista Ho Chi Minh Cityyn vuonna 2013.

Business College mainostaa itseään "Scandinavian Way of Learning" -brändillä. Koulutus kestää 4 vuotta, joista ensimmäinen vuosi on pelkästään englannin kielen opettelua. Tarpeita yrityspuolella on englannin kielen lisäksi erityisesti IT:n ja myynnin alalla. Niels Brock Business College on aktiivinen myös mm. Kiinassa ja 96 prosenttia Collegen Aasian opiskelijoista työllistyy saman tien. Niels Brock Business Collegella on yhteistyöpöytäkirja suoraan Vietnamin opetusministeriön kanssa.

Uuden keskiluokan vietnamilaiset vanhemmat ovat valmiita panostamaan koulutukseen ja kielten opiskeluun päiväkotitasosta lähtien. Jo päiväkotitasolla mainostetaan eri maiden opetussuunnitelmia (mm. Kanada, Sveitsi, Tanska). Esimerkiksi franchising-yrityksenä toimivalla Canadian Mablebear – päiväkodilla on 80 toimipistettä kahdeksassa eri maassa ml. Vietnam. Vietnamissa päiväkodilla on neljä toimipistettä ja toiminta on laajentunut erittäin nopeasti. Bisnes tuntuu kukoistavan – ja nimenomaan länsimaisuus sekä englanninkielinen opetus lisäävät markkina-arvoa.

 

kauppa