Suomalaisyritysten haasteita Venäjällä: Toimitilat ja kunnallistekniikka

Pietarin Team Finland on seurannut ja tukenut monia suomalaisyrityksiä markkinoillepääsyn eri vaiheissa. Tämä artikkeli on seitsemäs osa juttusarjassa, jossa käsitellään Venäjän markkinoilla toimimisen erityishaasteita sekä suurimpia eroja Suomen liiketoimintaympäristöön verrattuna.

Toimitilat ja kunnallistekniset liittymät ovat hintavia

Venäjä ei ole enää halpojen kustannusten maa. Hyvät toimitilat ovat markkinahintaisia ja ovat olleet viime vuosina kalliita verrattuna Suomeen, joskin vuokratason vaihtelu voi olla suurta.

Ennen talouskriisiä vuokrataso uusilla tuotantotiloilla Pietarissa on alkaen noin 15 euroa/m2 kuukaudessa, vanhoilla tiloilla 8–12 euroa/m2 kuukaudessa.

Edullisempia toimitiloja löytyy 100–150 kilometrin päästä Pietarista. Kustannuksiin vaikuttavat esimerkiksi ruplan kurssi ja yleinen markkinatilanne. Toimitilojen vuokrataso talouskriisin myötä laskenut huippuvuosista, mutta on hyvä muistaa että vuokrat nousevat talouden elpyessä.

Vuokralaisen asema ei ole vahva ja ongelmana voivat olla muun muassa vuokrien yllättävät korottamiset ja vuokrasopimusten purkaminen. Ennakointi toimitilan vuokrien ja käytön suhteessa puuttuu, usein kustannussyistä aloitetaan jo valmiiksi liian pienissä tiloissa.

Myös Venäjälle investoitavan konekannan on oltava riittävän tehokas ja nykyaikainen. Vanhoilla Suomesta siirrettävillä museokoneilla ei pärjää kalliissa toimitiloissa ja kovan kilpailun keskellä.

Yleensä monopolien tarjoamat kunnallistekniset liittymät ovat kalliita ja toimitusaika on usein pitkä. Joissakin tilanteessa yritys maksaa kalliin liittymän (oikeuden liittyä esimerkiksi kaupungin sähköverkkoon), joka tuodaan tontin reunaan noin kahden vuoden kuluttua.

Tyypillistä on yhä se, että ainakin toiminnan alkuvaiheessa sähkö tuotetaan itse omilla aggregaateilla.

Yritykset usein aliarvioivat budjeteissaan myös erilaisten ostopalvelujen kustannukset (juridiikka, taloushallinto, rekrytointi, johdon konsultointi, viestintä ja markkinointi). Talouskriisin myötä monien asiantuntijapalveluiden hankkiminen oman yrityksen ulkopuolelta on aiempaa edullisempaa.

Lue myös:

Tie Venäjän markkinoille on usein kivinen, mutta useimmat sudenkuopat pystyy välttämään oikean asenteen, hyvän valmistautumisen ja asiantuntijoiden avulla.

Toimintaympäristön muutos vuosina 2014–2015 on tuonut mukanaan haasteita paitsi markkinoilla toimiville, myös etabloitumista suunnitteleville yrityksille.

Kansainvälistymistä suunniteltaessa hyvä ensiaskel on ottaa yhteyttä paikallisen ely-keskuksen kansainvälistymispalveluihin.

Venäjä-hankkeiden rahoittaminen on ollut aina haasteellista, joten jo investointisuunnitelmia tehtäessä on hyödyllistä ottaa yhteyttä potentiaalisiin rahoittajatahoihin sekä yrityksen kansainvälistymisessä auttaviin julkisrahoitteisiin Team Finland -toimijoihin (http://palvelut.team.finland.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)).

kauppa