Singaporen tiede- ja tutkimusneuvoston linjanvedot lähivuosille

Singaporen tutkimus-, innovaatio- ja yritysneuvosto RIEC, jonka puheenjohtajana toimii pääministeri, lanseerasi vuonna 2006 laajan tutkimuksen edistämisohjelman. Ohjelmaan kuuluu Campus for Research Excellence and Technological Enterprise (CREATE) perustaminen.

National Research Foundation, joka on RIEC toimeenpaneva elin, on budjetoinut 500 miljoonaa euroa kampuksen kehittämiseen. Kampukselle houkutellaan maailman huippuyliopistojen tutkimusyksiköitä tarjoamalla kannustava tutkimusympäristö. Ensimmäinen CREATE-tutkimusyksikkö on Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) ja Singapore National Research Foundationin yhteinen tutkimusyksikkö SMART. CREATE-kampukseen ovat tulossa mukaan myös Israel Institute of Technology sekä Sveitsiläinen yliopistoklusteri ETH.

Singaporen tutkimus-, innovaatio- ja yritysneuvosto (RIEC) on Suomen tiede- ja teknologianeuvostoa vastaava elin, jonka tarkoituksena on ohjata ja edistää tutkimusta Singaporessa. 11-jäseninen neuvosto muodostuu singaporelaisista ja ulkomaalaisista arvostetuista yritysjohtajista sekä akateemikoista. RIEC:n sihteeristönä, toimeenpanevana elimenä sekä rahoituksen jakajana toimii National Research Foundation (NRF).

Vuonna 2006 RIEC määritteli kolme strategisesti tärkeää tutkimusaluetta, joihin tullaan panostamaan lähivuosina: biomedikaalinen tutkimus (satsaus noin 225 miljoonaa euroa), ympäristö- ja vesiteknologinen tutkimus (115 miljoonaa euroa) sekä interaktiivista ja digitaalista mediaa käsittelevä tutkimus (250 miljoonaa euroa). Vuonna 2007 painopistealueisiin lisättiiin puhdas energia (85 miljoonaa euroa). Lisäksi päätettiin perustaa Campus for Research Excellence and Technological Enterprise (CREATE), jonne pyritään muodostamaan kansainvälisten huippututkimuslaitosten keskittymä. NRF on budjetoinut 500 miljoonaa euroa kampuksen kehittämiseen. Kampukselle houkutellaan maailman huippuyliopistojen tutkimusyksiköitä tarjoamalla kannustava tutkimusympäristö. Tarkoituksena on luoda yhteistyötä näiden huippuyksiköiden ja singaporelaisten tutkimuskeskusten välillä sekä houkutella Singaporeen lisää lahjakkaita tutkijoita.

Ensimmäinen CREATE-tutkimusyksikkö on Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) ja Singapore National Research Foundationin yhteinen tutkimusyksikkö SMART, joka aloittaa toimintansa 1. heinäkuuta 2007. Yksikkö on ensimmäinen MIT:n ulkomaille perustettava yksikkö ja NRF toimii sen rahoittajana. SMART:n ensimmäinen monitieteellinen ja -kansallinen tutkimusryhmä keskittyy infektiotautien, kuten influenssan, tuberkuloosin ja malarian, tutkimiseen. Tutkimusryhmään kuuluu 8 tutkijaa Massachusetts Institute of Technologystä ja 18 singaporelaista eri yliopistoista, tutkimusinstituuteista ja yrityksistä. MIT:n ja NRF suunnittelevat jo seuraavaa tutkimusryhmää, joka tutkisi ympäristön mittausta ja mallintamista. Tutkimusryhmien toivotaan houkuttelevan maahan sekä MIT:n omia tutkijoita, jatko-opiskelijoita ja professoreita että muita lahjakkaita tutkijoita ympäri Aasia.

CREATE-kampuksesta ovat myös kiinnostuneita Israel Institute of Technology sekä Sveitsiläinen yliopistoklusteri ETH. Kyseisten yksiköiden edustajat ovat ovat käyneet tutustumassa Singaporen tiede- ja teknologiapolitiikkaan ja neuvotelleet National Research Foundationin kanssa tutkimusyksiköiden perustamisesta CREATE:n yhteyteen. Suurlähetystön saamien tietojen mukaan nämä kaksi viimeksi mainittua yksikköä olisivat avaamassa kampuksen yhteyteen omat tutkimusyhteistyöyksiköt.