Ruotsi aikoo tuplata viennin 2015 mennessä

Ruotsin hallituksen ”Vapaakauppaministeriksi” itseään tituleeraava kauppaministeri, Ewa Björling lanseerasi 9. maaliskuuta ”Dubbla exporten” toimintaohjelman. Ohjelma tukee jo vuonna 2010 lanseeraamaansa tavoitetta kaksinkertaistaa Ruotsin ulkomaanvienti vuoteen 2015 mennessä.

 Ruotsin vienti on kehittyi viime vuonna myönteisesti. Vienti kasvoi viime vuonna 7% vuoteen 2010 verraten ja peräti 22% verrattuna vuoteen 2009. Ministeri Björling katsoi kuitenkin, että vaikka vienti onkin kehittynyt myönteisesti viime vuosina, tarvitaan Euroopan velkakriisin vuoksi uusia toimenpiteitä Ruotsissa. Viimeisimmät kuluvan viikon tiedot helmikuun 2012 viennistä ovat olleetkin varsin synkkiä ja uudet keinot ovat tarpeen.

Tuplaustavoitteen perustaksi hallitus lanseerasi 40-kohtaisen toimenpideohjelman, jonka kehittämiseen ministeri kutsui mukaan myös niin sanotun suuren yleisön.

 

Ohjelman pääkohdat

 

1. Vienninedistäminen ja Ruotsin taloudellisten intressien ajaminen on keskeinen ja yhä tärkeämpi osa ulkoasiainhallinnon toimintaa mutta se katsotaan myös koko valtionhallinnon toimintaa läpileikkaavaksi strategisen tärkeäksi teemaksi. Hallituksessa toiminta on puolestaan Suomeen verrattuna selvästi keskitetympää Regeringskanslietin puitteissa, kun päätöksenteko on kollegiaalisempaa.

2. Koko ”Sweden corporation” Ruotsin kuningasperhettä myöten osallistuu aktiivisesti vienninedistämiseen tähtääviin toimiin. Ulkosuhteita hoitavien viranomaisten (ml. kunniakonsulit) yhtenä tärkeimpänä tehtävänä on tukea ja neuvoa kansainvälisessä ympäristössä toimivia yrityksiä aina kaupanesteistä käytännön kysymyksiin.

3. Kaupanesteiden osalta ulkoministeriö on tuottanut käsikirjan helpottamaan kaupanesteitä kohtaavien yritysten päivittäistä toimintaa. Valtiollisten toimijoiden merkitys on erityisen tärkeää maissa, joissa on kaupanesteitä ja korruptiota. Hallitus panostaa jatkuvasti myös vienninedistämismatkoihin.

4. Ruotsin maabrändin jatkuva ja pitkäjänteinen kehittäminen nähdään hyvin pitkään varsin menestyksellistä ulkomaankauppa harjoittaneessa Ruotsissa yhtenä keskeisenä tukipilarina ja itsestäänselvyytenä yritysten vientiponnisteluja tukemassa.

5. Koko ruotsalaisen yhteiskunnan ja kansankodin perusajatus avoimesta yhteiskunnasta ja esimerkiksi korkeatasoinen T&K toiminta ovat keskeisiä läpileikkaavia ja ylläpidettäviä tekijöitä uutta menestystä haettaessa.

6. Kasvua vientiin haetaan erityisesti uusiutuvasta energiasta / ympäristöteknologiasta sekä life science / terveysalalta. Nämä ovat keskeisimmät viennin kasvun mahdollisuudet luovien alojen vientiponnistelujen ohella.

7. Puolustustarvikeviennissä on Ruotsissa pitkät perinteet ja ajoittaisesta kritiikistä huolimatta kahden suurimman puolueen (moderaatit ja sosiaalidemokraatit) suhtautuminen siihen on varsin pragmaattista. Viime kuukausina paljon puhuttanut ja puolustusministeri Sten Tolgforsin (mod.) eroon johtanut ns. Saudi-case oli esillä kuluvalla viikolla Ruotsin valtiopäivien keskustelussa.

Saudi-Arabian aseviennistä hallituksesta vastaamassa ollut UMI Carl Bildt (mod.) vakuutti, että ”tässä skandaalissa ei ole mitään skandaalia”. Bildt kysyi, olisiko parempi, että kilpailijat, esimerkiksi Norja tai joku muu maa veisi aseita Saudi-Arabiaan kuin että Ruotsi vie niitä? Bildt muistutti, että kyse on puolustustarvikeviennissäkin työpaikoista.