Nokian Alcatel -kauppa:  ”Televiestinnän Airbus on… suomalainen”

Nokian ja Alcatel-Lucentin yritysjärjestely on herättänyt Ranskassa suurta huomiota, ja Suomi on näkyvästi esillä julkisuudessa. Suhtautuminen Ranskassa on ollut pääosin myönteistä: valtiovalta ja talousasiantuntijat tervehtivät ilolla sitä, että pitkään vaikeuksissa ollut Alcatel on päätymässä yhteistyöhön eurooppalaisen eikä esimerkiksi kiinalaisen yrityksen kanssa. Le Monde -lehden otsikko tiivistää Ranskan myönteiset odotukset: ”Televiestinnän Airbus on… suomalainen”.

Nokian ja Alcatelin toimitusjohtajat, Rajeev Suri ja Michel Combes, tiedotustilaisuudessa Pariisissa.

Kauppa nousi lähes kaikkien ranskalaisten päivälehtien etusivuille ja TV-uutisten lähtöjutuksi. Myös sosiaalisessa mediassa pöhinä oli huomattavaa, esimerkiksi twitterissä tuhansia viestejä aiheesta.

Suomella on pohjoismaisen hyvä maine Ranskassa. Myös Nokiaan uskotaan, ja sen uudelleen syntymistä jopa toivotaan. Media on kirjoittanut yrityksestä useita myönteisiä artikkeleita käyden läpi Nokian historiaa. Lisäksi fuusion katsotaan synnyttävän maailmanlaajuisesti kilpailukykyisen eurooppalaisen toimijan.

Kolikon toinen puoli on se, että ammattijärjestöt nostivat välittömästi esille huolen työpaikkojen säilymisestä. Alcatelilla on pitkä saneerausten historia takanaan. Ranskassa tunnetaan myös Nokian irtisanomiset vuonna 2013 julkistettujen Microsoft-kauppojen jälkeen.

Valtiovallan myönteinen suhtautuminen

Valtiovalta on tullut Ranskassa myönteisellä tavalla ulos. Ranskan valtio omistaa 3,6% Alcatel-Lucentista. Le Monden mukaan maan hallitus on seurannut asiaa läheltä useiden viikkojen ajan. Työpaikkoja ei menetettäisi ja yhtiön tutkimuskeskus säilyisi Ranskassa. Resursseja suunnitelupuolella jopa vahvistettaisiin 500 hengellä entisen 2 000 henkilön lisäksi. Tutkimus- ja kehitystyöhön satsattaisiin 25% lisää.

Nokialla ja Alcatelilla on on maailmanlaajuisesti yhteensä noin 120 000 työntekijää, joista Ranskassa noin 7 000.

Alcatel-Lucentin toimitusjohtaja Michel Combes toteaa Le Monden haastattelussa, että yrityksen oma talouspohja ja koko eivät olisi riittäneet investointeihin ja kilpailukykyyn, vaikka yhtiön tilanne onkin parempi kuin kaksi vuotta sitten. Combes katsoo yritysten täydentävän maantieteellisesti toisiaan. Pääkonttorin sijainti Helsinki-Espoossa ei ole hänen mielestä ongelma, koska yritys on globaali ja samalla tutkimustyö keskittyy Ranskaan. Hänen mukaansa Nokian johdossa työskentelee tänä päivänä jopa enemmän ranskalaisia kuin suomalaisia.

Kaupan varmistuttua Ranskan TV-kanavat näyttivät Nokian ja Alcatelin pääjohtajien käynnin presidentti Francois Hollanden luona Elysée-palatsissa, minkä jälkeen talousministeri Emmanuel Macron antoi erittäin myönteisen lausunnon fuusiosta. Macronin lähestymistapa on pohjoismainen. Ranskassa on voimassa lainsäädäntö, jolla voidaan estää strategisesti tärkeiden yritysten myynti ulkomaille.

Hinnasta keskustellaan Ranskassa

Les Echos –talouslehdessä nimettömänä pysytellyt pariisilainen pörssianalyytikko ihmetteli, miksi Alcatel myytiin niin halvalla, juuri kun sen toiminnot ovat kehittyneet ja taloustilanne kohentunut. Analyytikko katsoo Nokian hyötyvän kaupasta mm. Alcatelen saamien verohelpotusten kautta. Analyytikon mukaan Nokia oli lopulta kuitenkin paras vaihtoehto. Ainoastaan Cisco ja ehkä Samsung olisivat tulleet kysymykseen, mutta yrityksinä ne eivät olisi täydentäneet yhtä hyvin toisiaan kuin Nokia ja Alcatel.

Äärioikeistolaisen Front national (FN) -puolueen puheenjohtajan Jean-Marie Le Penin parlamenttiavustaja ja talousneuvonantaja Philippe Murer tuomitsi kaupan, tiedote puolueen sivuilla http://www.frontnational.com/2015/04/apres-pechiney-arcelor-alstom-nous-nous-opposons-de-facon-absolue-au-rachat-dalcatel-par-nokia/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Alcatel on taannut FN:n mielestä sen, että Ranska voi olla itsenäinen ja riippumaton televiestinnän teknologian osalta, ja siksi yritys on Ranskalle strategisesti tärkeä. Yhtiö on myös valtion turvallisuuden ja puolustuksen kannalta välttämätön. Kauppa on FN:n mielestä ”delocalisaatio” –riski, koska pääkonttori, tuotanto ja tutkimus voidaan sijoittaa muualle. FN vaati valtiovaltaa varmistamaan Alcatelin aseman.

Keskeiset ranskalaiset ammattiliitot CFDT, CFE-CGC ja CGT katsovat, että kauppa lisää huolta irtisanomisista maailmanlaajuisesti, kun molemmilla yrityksillä on yli 50 000 työntekijää. Ranskassa muistutettiin myös, että kauppa edellyttää lukuisten eri kilpailuviranomaisten hyväksyntää ennen toteutumista.