Meksiko yhdisti valtion kaupalliset ulkomaantoiminnot

Meksiko järjesteli uudelleen valtiojohtoisia viennin- ja investointien edistämistoimintojaan. Ulkoministeriön alaiset ulkomaanedustuksen toimipisteet maailmalla kuten myös talousministeriön, matkailuministeriön ja maatalousministeriön ulkomaantoiminnot ovat tammikuusta lähtien osa uutta yhtenäistä toimintamallia.

Koordinoivaksi elimeksi on perustettu ProMéxico -niminen organisaatio. Ulkoministeriön alaiset ulkomaanedustuksen toimipisteet maailmalla kuten myös talousministeriön, matkailuministeriön ja maatalousministeriön ulkomaantoiminnot ovat osa uutta yhtenäistä toimintamallia. Tavoitteena oli luoda Meksikolle ulkomailla "yhtenäiset kasvot" ja aikaansaada tehokkuutta ja synergiaa, jota aiemmat hajanaiset toiminnot eivät ole taanneet.

Hankkeen takana on presidentti Calderón, joka muun muassa Meksikon suurlähettiläskokouksessa kehotti edustustojen päälliköitä ponnistelemaan viennin edistämiseksi ja investointien houkuttelemiseksi, jotta maahan saataisiin uusia työpaikkoja.

Viime vuonna Meksikoon investointeja 23 miljardia dollaria

ProMéxicon toiminta alkoi tammikuussa. Edeltävät kuukaudet käytettiin sisäiseen järjestäytymiseen vientitoimintojen irtauduttua aiemmasta emo-organisaatiosta Bancomextistä (Banco Mexicano de Comercio Exterior). ProMéxico peri Bancomextin 38 ulkomaan toimipistettä, mutta ei ottanut palkkalistoilleen kaikkia vientipuolella työskennelleitä, joista useita satoja on joko irtisanottu tai sijoitettu muualle. Ulkomaankauppaan liittyvät pankkitoiminnot jatkuvat Bancomextissä lähes 5000 henkilön voimin.

ProMéxicon henkilökunnan määrä on noin 400, ja se keskittyy viennin edistämiseen ja investointien houkutteluun. Meksiko sai vuonna 2007 enemmän ulkomaisia investointeja kuin koskaan aikaisemmin, noin 23 miljardin dollarin arvosta, eli 30% edellisvuotta enemmän. Meksikolaispäättäjien mukaan momentumia tulee käyttää hyväksi kohdennetulla ja konkreettisella maailmanlaajuisella toiminnalla. Taustalla on myös pyrkimys minimoida Yhdysvaltain heikentyvän talouskehityksen luomaa uhkaa Meksikon talouskasvulle.

Pohjoismaiden toimisto Tanskaan tai Ruotsiin

ProMéxico aikoo avata lisää toimistoja maailmalla. Pohjoismaiden toimisto aiotaan avata Tanskaan tai ruotsiin. Aiemmin kaupalliset toiminnot pohjoismaissa on koordinoitu Meksikon Tukholman -suurlähetystön kautta. Uudet toimipisteet sijoitetaan maailman tärkeimpiin kaupallisiin keskuksiin. Ensimmäisenä perustettavien listalla on Mumbai Intiassa.

ProMéxico aikoo laatia jokaiselle maalle oman spesifisen ohjelman, joka perustuu kyseisessä maassa tehtyyn kartoitukseen vientimahdollisuuksista ja investoinneista Meksikossa kiinnostuneista yrityksistä. Pääkonttorissa Mexico Cityssä tulee olemaan jokaista maata varten yhden luukun periaate, eli Suomenkin osalta oma ProMéxicon Suomi-deski, jolle kaikki kyselyt voi osoittaa. Lisäksi aiotaan avata toimipiste jokaisessa Meksikon osavaltiossa, joka tukee meksikolaisia vientiyrityksiä ja maahan etabloituvia ulkomaisia yrityksiä. Bancomextiltä perittyjä kotimaisia toimipisteitä on nyt 20.

Meksikolaispäättäjien mukaan maa tarvitsee enemmän vientiä ja investointeja, sillä nykyinen 3-4% vuosikasvu ei riitä ratkaisemaan maan ongelmia. Tähän tarvittaisiin tarvitaan 5-6% kasvu. On pystyttävä luomaan lisää virallisia rekisteröityjä työpaikkoja, sillä luvut epävirallisen sektorin jatkuvasta kasvusta ja työvoiman siirtymisestä Yhdysvaltoihin ovat meksikolaisten mielestä erittäin huolestuttavia.

Liiketoimintaympäristön kehittämistä tarvitaan myös. Yrityksen perustaminen liian vaikeaa ja hidasta.

Leijonanosa eli yli puolet Meksikon ulkomaisista investoinnesta tulee Yhdysvalloista. Eurooppalaisista maista suurin investoija on tilastojen mukaan Hollanti. Tosin monet saksalais- ja ranskalaisyritykset rekisteröityvät verotussyistä Hollantiin. Seuraavina ovat Espanja ja Ranska. Investointeja on viime aikoina tehnyt erityisesti autoteollisuus.

Suomalaisten investointien kokonaismäärä Meksikoon on noin 250 miljoonaa euroa.

Meksikon vahvuutena on edelleen erittäin edullinen työvoima. Yhdysvaltain työministeriön mukaan teollisuuden työntekijän tuntipalkka Meksikossa on 2,63 dollaria, Brasiliassa 4,09 dollaria, USA:ssa 23,65 dollaria ja Kanadassa 23,82 dollaria. (Saman tilaston mukaan Suomessa 31,93 dollaria).

kauppa