Malesian markkinakatsaus

Malesian talouden kasvunäkymät ovat melko lupaavat ja liiketoimintaympäristö kuuluu edelleen maailman avoimimpien joukkoon. Malesia tarjoaa paljon mahdollisuuksia myös suomalaisosaamiselle usealla sektorilla. Suomalaisyritysten vahvuudet vastaavat hyvin Malesian hallituksen prioriteetteja. Suurimmat mahdollisuudet liittyvät kiertotalouteen ja ilmastoystävällisiin ratkaisuihin, digitalisaatioon, erilaisiin smart city -hankkeisiin, metsätalouteen sekä koulutussektoriin. Malesia on myös erinomainen portti koko Kaakkois-Aasian nopeasti kasvaville markkinoille.

Malesian talouden elpyminen COVID-vuosien jälkeen on ollut melko nopeaa ulkomaankaupan ja kotimaisen kysynnän kasvun vedolla. Kasvunäkymät lähivuosille ovat kotimaisista ja globaalin talouden haasteista huolimatta melko lupaavat. Malesian BKT:n arvioidaan kasvavan 3-4 prosenttia vuonna 2024.

Malesia on kehittynyt, mutta kustannustasoltaan kilpailukykyinen maa. Maanliiketoimintaympäristö kuuluu useiden kansainvälisten vertailujen mukaan maailman avoimimpiin monella kriteerillä mitattuna. Väestön koulutustaso on suhteellisen korkea ja liike-elämän pääasiallinen kieli on englanti. Toimintansa Malesiassa käynnistäville yrityksille voidaan myöntää verohelpotuksia. 5G-verkon kattavuuden on määrä saavuttaa 80 prosenttia vuoden 2023 lopussa, mikä muodostaa erinomaisen alustan teollisuuden internetille. Malesian mahdollisuudet ovat huomattavasti suuremmat kuin sen omat (noin 32 miljoonan ihmisen) markkinat. Keskellä Kaakkois-Aasiaa sijaitseva Malesia on erinomainen portti alueen nopeasti kasvaville markkinoille.

Pääministeri Anwar Ibrahimin koalitiohallitus on vakauttanut sisäpoliittista tilannetta ja korostaa liiketoimintaympäristön kehittämisen ja kansainvälisten investointien houkuttelun tärkeyttä. Hallituksen tavoitteena on uudistaa yhteiskunnan ja talouden rakenteita. Sen prioriteetteihin kuuluu myös toiminta yhteiskunnan pitkäaikaisiin haasteisiin kuuluvaa korruptiota vastaan.

Suomen ja Malesian väliset suhteet ovat hyvät, ja yhteistyö on laajentunut monella sektorilla viime vuosien aikana. Kauppasuhteissa on kuitenkin paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Malesiassa toimii noin 20-30 suomalaisyritystä, joista monella on maassa myös valmistavaa tuotantoa. Suomen tunnettuus on melko hyvä erityisesti mitä tulee koulutukseen, kestäviin ratkaisuihin ja suomalaiseen elämäntapaan. 

Suomalaisyritysten kannalta keskeisimmät markkinamahdollisuudet liittyvät tällä hetkellä kiertotalouteen ja ilmastoystävällisiin ratkaisuihin, kestävään metsätalouteen, smart city -hankkeisiin, digitalisaatioon sekä koulutussektoriin. Malesian hallitus panostaa kaikkiin näihin sektoreihin huomattavasti. Erilaiset smart city-hankkeet tarjoavat kiinnostavia mahdollisuuksia mm. terveysteknologiaan, jätteiden käsittelyyn, kyberturvallisuuteen, energiatehokkuuteen sekä satamien automatisaatioon liittyen. Borneon saarella sijaitseva Sarawakin osavaltio tarjoaa paljon mahdollisuuksia vihreän energian ml. vety alalla sekä waste to energy –ratkaisuissa.

EU:n ja Malesian suhteet ovat hyvät ja toimivat, vaikka niitä ovat ajoittain rasittaneet mm. palmuöljytuotannon kestävyyteen ja EU:n metsäkatoasetukseen liittyvät näkemyserot. Suhteiden näkymät ovat kuitenkin myönteiset. Keskusteluja käydään parhaillaan EU:n ja Malesian välisten vapaakauppasopimusneuvottelujen jatkamisen mahdollisuudesta.

Teksti ja lisätietoja: Sami Leino, suurlähettiläs, Suomen suurlähetystö, Kuala Lumpur