MAA-ANALYYSI: TURKKI
Suomen ja Turkin välinen kauppa porskuttaa kolmatta vuotta putkeen ennätyslukemissa talouden ja politiikan epävarmuustekijöistä huolimatta. Turkin suuri keskiluokka, nuori väestö ja geostrateginen sijainti tarjoavat mahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Teollisuuden vähähiilistämisen teknologioilla, älykkäillä ja uusiutuvilla energiaratkaisuilla sekä Teollisuus 4.0:n ja 5G-verkkojen ratkaisuilla on kysyntää Turkissa.
IMF:n arvion mukaan Turkin talous kasvaa 4.0% vuonna 2023. Luottoluokituslaitos Standard & Poor’s ennustaa 2.4% BKT-kasvua vuodelle 2024 ja nosti luokituksen takaisin B-tasolle (investment grade) joulukuussa 2023. Talouspoliittista epävarmuustekijöistä huolimatta 86 miljoonan asukkaan Turkki on maailman 17. suurin talous ja sen BKT on noin 906 mrd USD (2022). Suuri keskiluokka, nuori väestö ja geoekonominen sijainti tarjoavat paljon mahdollisuuksia. Turkki on viime aikoina korostanut omavaraisuutta ja oman tuotannon kehittämistä. Suomen ja Turkin välisen kaupan arvo on 2,4 mrd EUR (2022) josta 1,223 MEUR on Suomen vientiä. Tammi-syyskuussa 2023 tavarakauppa kasvoi 14%, joten vuosi 2023 on matkalla uuteen ennätykseen Suomen ja Turkin kaupan saralla.
Tavarakaupassa suomalaisia yrityksiä auttaa Euroopan unionin ja Turkin välinen tulliliitto, jonka uudistamiselle ei ole EU:n piirissä toistaiseksi yhteisymmärrystä. Heikko Turkin liira tekee maasta kuitenkin houkuttelevan tuotantokohteen, joskin suorat ulkomaiset sijoitukset ovat erityisesti juridiseen toimintaympäristöön liittyvien epävarmuustekijöiden takia laskussa verrattuna 2021-2022 tasoon. Parin viime vuoden aikana mm. Huhtamäki ja Rovio ovat tehneet merkittäviä yritysostoja Turkissa. Lisäksi Nokia ja Peikko ovat investoineet paikalliseen tuotantoon.
EU:n Green Deal asettaa Turkin teollisuudelle kehittämis- ja vihertymispaineita, sillä yli 40% Turkin viennistä menee EU-markkinoille. Tämä pätee erityisesti raskaaseen teollisuuteen kuten ajoneuvoihin sekä metalli-ja terästeollisuuteen, mutta yhtä lailla myös tekstiilialaan ja maatalouteen.
Turkki pyrkii vähentämään riippuvuutta fossiilipolttoaineista ja hyödyntää yhä enemmän uusiutuvaa energiaa. Erityisesti aurinko- ja tuulivoimaa rakennetaan lisää nopeaan tahtiin. Kansallisen suunnitelman mukaan kaukolämmitystä ja rakennusten energiatehokkuutta tulisi kehittää. Älykkään energian ja kiertotalouden ratkaisuille on kasvavaa kysyntää Turkissa.
Turkki on siirtymässä esineiden internetiin pohjautuvien teknologioiden käyttöön ja etsii parhaillaan ”Teollisuus 4.0:n” ratkaisuja valmistavan teollisuuden eri aloilla. Turkki pyrkii myös siirtymään 5G-teknologiaan lähivuosina, mikä lisää runkoverkkoratkaisujen kysyntää.
Turkki ja turkkilaiset yritykset ovat vahvasti läsnä Afrikassa, Keski-Aasiassa ja Lähi-idässä. Tämä tarjoaa liiketoimintamahdollisuuksia myös Turkin ja Suomen yhteishankkeille kolmansissa maissa, erityisesti rakentamisessa ja infrastruktuurihankkeissa. Turkkilaisilla rakennusyhtiöillä on pitkä historia Ukrainassa, ja maan jälleenrakennus avaa uusia mahdollisuuksia suomalais-turkkilaiselle yhteistyölle.