MAA-ANALYYSI: ETELÄ-KOREA

Etelä-Korea: markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

Maidemme suhteet ovat erinomaiset. Yhteistyö on tiivistynyt koko ajan. Vuonna 2023 tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun maidemme välille solmittiin diplomaattisuhteet.

 

TF-toiminnan keskiössä Etelä-Koreassa ovat bio-ja kiertotalous sekä digitaalinen transformaatio. Etelä-Korean hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamista (2050) ohjaa reilu vuosi sitten julkaistu investointi-ja jälleenrakennussuunnitelma New Deal. Taloudelle tässä keskeisintä on digitaalinen ja vihreä kasvusuunnitelma.

 

TF-toiminnassa tavoitteena on vuonna 2022 Suomen tarjoamien keskitetty esittely erityisesti suunniteltujen ministerivetoisten vienninedistämismatkojen myötävaikutuksella.

 

Metalli-ja koneteollisuuden ja elintarvikkeiden vienti on vetänyt hyvin. Sama pätee palvelujen vientiin. Start-Up-yhteistyössä on innostusta.

 

Kuluneen vuoden aikana on Soulissa rakennettu Suomi-kuvaa erityisesti keskeisesti ilmastonmuutoksessa edelläkävijänä toimivan maan näkökulmasta.

 

Vetyyn investoidaan Koreassa voimakkaasti. Ydinvoiman alasajo nykyhallituksen esittämän mukaisesti ei välttämättä ole realistista, kun samanaikaisesti luovutaan kivihiilestä.

 

Finnair on lentänyt Souliin läpi korona-ajan – vaihtelevin viikkovuoroin. Busanin reitti on avautumassa keväällä. Näihin liittyy myös suurempi panostus Visit Finland- toimintaan.

 

OECD-ja G-20-maista katsotaan Etelä-Korean viime kädessä selvinneen koronasta parhaiten.

Taloudessa on mennyt hyvin. Kansantuote noussee 4% tänä vuonna. Ulkomaankaupan volyymi saavuttanee 1,2 biljoonan USdollarin vuositason, josta viennin osuus on 640 miljardia USdollaria.

 

Autoteollisuus on kohdannut lähinnä jakeluketjuongelmista johtuvia tuotantomäärien pudotuksia.  Laivanrakennuksessa on puolestaan taottu ennätyksiä. Meriteollisuuden yhteistyö onkin myös Suomen kannalta mielenkiintoinen.

 

On kuitenkin pantu merkille kehityssuuntia, jotka ovat alkaneet huolestuttaa: inflaatio on jo noussut lähes 4 %:iin, yksityistalouksien velka on kaksinkertainen käytettävissä oleviin tuloihin nähden.

 

Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kinastelu saa Etelä-Korean tasapainoilemaan. Kiina on suurin kauppakumppani – sekä tuotanto-ja arvoketjuissa että viennissä. Samalla Yhdysvallat edellyttää Etelä-Korean ottavan keskeisemmän roolin amerikkalaisvetoisen tarjonnan globaalissa ekosysteemissä.

Puolustusteknologiassa Etelä-Korea on ahkerasti esitellyt uusimpia saavutuksiaan.

 

Teksti: Pekka Metso, Suomen suurlähettiläs, Etelä-Korea