Le Monde: Eurooppa vaarassa ajautua talouden kakkosdivariin

Kuva: Howard Gees, flickr.com, ccby3.0 Eurooppa ottaa aikalisää, kun muualla satsataan kasvuun. Kuva: Howard Gees, flickr.com(Linkki toiselle web-sivustolle.), ccby3.0(Linkki toiselle web-sivustolle.)

EU on jäänyt polkemaan paikoilleen ilman kunnollista visiota tulevaisuudesta, kirjoittaa ranskalainen Le Monde -lehti. Talouskriisi ei vieläkään näytä vaikuttavan Aasian kasvavilla markkinoilla, ja Yhdysvalloillakin menee Eurooppaa paremmin niin työllisyyden kuin talouskasvunkin osalta. IMF:n pääjohtajan mukaan Euroopan heikko tilanne ei johdu kohtuuttomasta velkaantumisesta, vaan siitä, että Euroopan maat eivät huolehdi riittävästi talouskasvusta ja innovaatiosta.

Euroopan maat kärsivät julkistalouden alijäämistä ja ennätyskorkeasta työttömyydestä. Sen sijaan Yhdysvaltain ja Aasian tilanne on varsin hyvä, kirjoittaa Le Monde pääkirjoituksessaan 4 – 5.4.2010.

Uusia työpaikkoja on alkanut jälleen syntyä Yhdysvaltoihin, ja Applen I-Padin myynti osoittaa, ettei Kalifornia ole menettänyt asemaansa johtavana teknologiaosaajana. Barack Obama taas ottaa valta-aseman takaisin itselleen käyttäen hyväkseen läpi mennyttä terveydenhuoltouudistustaan ja Venäjän kanssa solmittua ydinaseriisuntasopimusta.

Etenkin kehittyvät markkinat Aasiassa, joiden moottorina Kiina ja Intia toimivat, näyttävät edelleen välttävän talouskriisin. Kiinan tämän vuoden talouskasvuksi on arvioitu 8-12 % ja Intian kasvuksi ainakin 7,5 %. Sillä aikaa kun eurooppalaiset kinastelevat Kreikan taloudellisesta tukemisesta, Kiina, Korea, Japani ja Asean-maat ovat keränneet kasaan 120 miljardia dollaria likviditeettikriisien ehkäisemiseksi. Vielä ei voida puhua Aasian valuuttarahastosta, mutta on selvää, että Aasia on järjestäytymässä irtautuakseen tulevaisuudessa Kansainvälisestä valuuttarahastosta.

Aasian elinvoimaisuus löytyy sen yrityksistä: kiinalainen autonvalmistaja Geely osti ruotsalaisen Volvon, intialaisesta Bhartista tuli maailman viidenneksi suurin matkapuhelinoperaattori sen ostettua afrikkalaisia televerkkoja, ja eteläkorealaiset ydinvoimahankkeet ovat ranskalaisten yritysten kauhuksi ottaneet tuulta purjeisiinsa erityisesti Persianlahdella. Kuten Totalin pääjohtaja Christophe de Margerie hiljattain totesi Les Echos -lehdessä, ”Epäluottamuksen ja ymmärtämättömyytemme johdosta olemme työntämässä Lähi-itää Aasian syliin”, Le Monde kirjoittaa.

Samanaikaisesti EU polkee paikallaan ilman kunnollista visiota tulevaisuudesta. IMF:n pääjohtaja Domique Strauss-Kahn huomautti hiljattain Euroopan talouden vaarana olevan se, että Eurooppa ”pelaa” vasta kakkosdivisioonassa Yhdysvaltain ja Aasian ollessa ensimmäisessä. Tämä ei johdu siitä, että sen velkaantuminen olisi kohtuutonta, vaan Euroopan maat eivät huolehdi riittävästi talouskasvusta ja innovaatiosta. Olisi virhe olla ottamatta varoitusta vakavasti. Kun muu maailma jatkaa matkaansa, Eurooppa jää satamaan, Le Monde toteaa lopuksi.

Pierre-Antoine Delhommais kirjoittaa saman päivän lehdessä ilmestyneessä artikkelissaan (Le Monde 4 – 5.4.2010) Euroopan tilanteesta kakkosdivisioonassa. Dominique Strauss-Kahnin mukaan Eurooppa saattaa pudota pysyvästi toiseen sarjaan 20 vuoden sisällä. Niinpä Euroopan taloudellinen tila on tuskin muuttumassa paremmaksi lyhyellä aikavälillä, jos kohta pitkänkin aikavälin ennusteet näyttävät synkiltä, Le Monde kertoo.

Kiinan talous kasvaa huomattavasti Euroopan taloutta nopeammin, mutta myös Yhdysvaltain talouskasvun ennakoidaan ylittävän Euroopan kasvun kahdella prosenttiyksiköllä tämän vuoden aikana. Ekonomisti Patrick Artusin mukaan amerikkalaiset eivät usko tulevaisuuteen enemmän tai vähemmän kuin eurooppalaisetkaan. Todellisuudessa ranskalaiset ovat aivan yhtä onnettomia kuin muutkin eurooppalaiset, mutta se ei estä heitä kuluttamasta keskivertoeurooppalaista enemmän.

Yhdysvaltain nopeampi talouskasvu ei voi siis johtua amerikkalaisten optimismista tai kulutusinnosta. Artusin mukaan ero johtuu sen sijaan Yhdysvaltain viennin maantieteellisestä sijainnista: 57 % viennistä suuntautuu nopeasti kasvaviin maihin ja ainoastaan 23 % euroalueelle. Lisäksi yhdysvaltalaiset työmarkkinat ovat mukautuneet nopeammin tilanteen vaatimalla tavalla, minkä vuoksi uusia työpaikkoja on päässyt syntymään (162 000 pelkästään maaliskuussa).
 

Kuva: Howard Gees, flickr.com(Linkki toiselle web-sivustolle.), ccby3.0(Linkki toiselle web-sivustolle.)