Keski-Kiinan Wuhan ja Changsha kilpailevat investoinneista

Vanhat teollisuuskaupungit Wuhan ja Changsha mielivät korkean teknologian keskuksiksi. Investointeja houkutellaan koulutetulla työvoimalla ja hyvillä liikenneyhteyksillä.

Hubein maakunnan pääkaupunki Wuhan ja Hunanin maakunnan pääkaupunki Changsha ovat kasvukeskuksia Kiinan vauraan itärannikon ja vähemmän kehittyneiden läntisten alueiden välissä. Kaupungit pyrkivät hyötymään Kiinan talouden rakennemuutossuunnitelmista kahdella tapaa. Yhtäältä ne koettavat hyödyntää Kiinan politiikkaa siirtää vähitellen työvoimavaltaista tuotantoa rannikolta sisämaahan päin. Toisaalta kaupunkikaksikko halajaa tiiviisti mukaan myös Kiinan kaavailuihin harpata arvoketjussa ylöspäin innovaatioiden voimalla.

Wuhan ja Changsha kilpailevat keskenään ulkomaisista investoinneista. Ne tarjoavat samantapaisia houkuttimia kuin muutkin Keski- ja Länsi-Kiinan tärkeimmät kasvukeskukset. Koulutettua työvoimaa on runsaasti saatavilla rannikkoa matalammin kustannuksin. Liikenneyhteydet ovat kohentuneet nopeasti ja tietyin ehdoin yrityksille luvataan erityisetuja.

Suomalaisyrityksiä ei toistaiseksi ole pysyvämmin kaupunkeihin asettunut. Wuhanissa on alkanut ylipistoyhteistyö.

Wuhan: teräs- ja autoteollisuuden keskus liikenteen solmukohdassa

Jangtse-joen varrella sijaitseva Wuhan on Kiinan raskaan teollisuuden tyyssijoja. Teräs- ja autoteollisuus ovat kaupungissa voimakkaasti läsnä. Jatkossa Hubein maakunnan pääkaupunki haluaa kääntää kasvun kärjen korkeaan teknologiaan. Wuhan suunnittelee teollisuuspuistostaan Keski-Kiinan vastinetta valtakunnan tärkeimmälle innovaatiokeskukselle, Pekingin Zhongguancunille.

Kymmenen miljoonan asukkaan Wuhan on väkimäärältään noin Ison-Britannian kokoisen Hubein maakunnan pääkaupunki. Se sijaitsee kirjaimellisesti Kiinan taloudellisessa ytimessä: Pekingin, Shanghain, Guangzhoun ja Chongqingin kautta piirretyn nelikulmion keskipiste osuu Wuhaniin.

Viime vuosina Wuhan on Kiinan investointibuumin siivittämänä yltänyt hurjiin kasvulukuihin. Vuonna 2011 sen talous kasvoi 14,2 prosenttia, kun vuonna 2010 yllettiin miltei 15 prosentin kasvuun. Kuluvana vuonna tahti hidastunee hivenen, mahdollisesti noin prosenttiyksiköllä edellisvuotisesta.

Wuhanilaiset markkinoivat kaupunkiaan ulkomaisille investoijille ennen muuta hyvillä liikenneyhteyksillä ja koulutetun työvoiman runsaalla saatavuudella. Koulutetun työvoiman saatavuutta tukee Wuhanin keski- ja länsikiinalaisittain korkea profiili yliopistokaupunkina. Kaupungin edustajien mukaan Wuhanissa on eniten yliopisto-opiskelijoita Kiinan kaupungeista.  

Wuhanin yliopistolla on jo yhteistyötä suomalaistoimijoiden kanssa. Helsingin yliopiston kanssa on hiljattain sovittu Sino-Finnish Life Sciences -keskuksen perustamisesta Wuhanin yliopistoon tutkimusyhteistyön ja tutkijavaihdon tukemiseksi. Yhteistyötä on myös Aalto-yliopiston kanssa. Wuhanin yliopisto on kumppanina hankkeessa, jossa suomalainen Active Life Village oy ja kiinalaisyritys pyrkivät kehittämään ja tuottamaan vanhusten hoivaan liittyviä teknologioita ja palveluja Wuhanissa.

Koulutetun työvoiman saatavuus on avainasemassa Wuhanin pyrkimyksissä houkutella ulkomaisia investointeja korkean teknologian aloille. Lippulaivaksi on perustettu East Lake -teknologiapuisto. Siitä kaavaillaan Keski-Kiinan vastinetta Pekingin Zhongguancunin teknologiapuistolle, joka on Kiinan tärkein innovaatiokeskus. Tätä nykyä puiston merkittävin teollisuudenala on erilaisten optoelektronisten laitteiden valmistus.

Puiston profiili sopii Kiinan vuodet 2011–2015 kattavassa viisivuotissuunnitelmassa vahvistettuihin linjauksiin tukea niin sanottuja strategisia nousevia teollisuudenaloja. Esimerkiksi bioteknologia, uudet materiaalit ja ympäristönsuojeluun liittyvä teknologia kuuluvat puiston painopisteisiin. Investoijille on tarjolla tietyin ehdoin verohelpotuksia ja muita kannusteita.

Changsha: rakennuskonejättien ja kosketusnäyttövalmistajien tukikohta

Myös etelänaapuri Hunanin pääkaupungin Changshan taloutta hallitsee raskas teollisuus. Kaupungin teollisuustuotannosta valtaosa on rakennuskoneita. Alan suuryritykset ovat jo ostaneet yhtiöitä Euroopasta. Myös Changsha aikoo harpata arvoketjussa ja panostaa korkeaan teknologiaan.

Seitsemän miljoonan asukkaan Changsha on Hubein eteläisen naapurimaakunnan, väkiluvultaan sen kanssa jokseenkin samankokoisen Hunanin pääkaupunki. Changshan ja Wuhanin taloudelliset profiilit ovat pitkälti samankaltaisia. Molempien tuotantorakennetta hallitsee raskas teollisuus. Vuonna 2011 Changshassa kirjattiin 14,7 prosentin talouskasvu, mikä oli alle prosenttiyksikön edellisvuotista vähemmän. Kuluvana vuonna kasvun odotetaan hidastuvan hieman alle 14 prosenttiin.

Rakennuskoneiden valmistus tahkoaa kolmasosan Changshan koko teollisuustuotannon arvosta. Kaupungissa toimii kolme alan jättiläistä, pörssiyhtiöt Zoomlion, Sany ja Sunward. Changshan rakennuskoneyhtiöt kulkevat kiinalaisyritysten kansainvälistymistrendin kärjessä.

Changsha ja Wuhan kilpailevat keskenään ulkomaisista investoinneista. Liikenneyhteyksien suhteen Wuhan on ehdottomasti etulyöntiasemassa jo yksistään Jangtsen vuoksi. Sen sijaan koulutetun työvoiman saatavuus rannikkoa matalammin kuluin on houkuttimena Changshassakin. Kaupungissa on 37 yliopistoa, joissa opiskelee puoli miljoonaa opiskelijaa. Changshassa ei kuitenkaan ole yhtä nimekkäitä yliopistoja kuin Wuhanissa. Kilpakumppanikaupungin tapaan Changshankin teollisuuspuistot pyrkivät houkuttelemaan korkean teknologian yrityksiä ja tarjoavat erilaisia investointikannusteita. Yhtenä erityisenä painopisteenä Changshassa on tieto- ja viestintäteknologia, ja kaupungissa toimii keskikiinalaisittain nimekäs ohjelmistopuisto.