Iranin avautuvat markkinat houkuttelevat yrityksiä myös Euroopasta

Hiljattain saavutettu sopu Iranin ydinohjelmasta on vauhdittanut eurooppalaisten yritysten vierailuja Iranissa ennennäkemättömään tahtiin. Kiinnostusta Iranin markkinoita kohtaan on ollut jo ennen ydinsovun syntymistä, mutta nyt kauppavaltuuskunnat matkaavat Iraniin luomaan suhteet mahdollisesti tuleviin kauppakumppaneihin.

Merkittäviä kaupallisia sopimuksia ei kuitenkaan ole vielä päästy solmimaan, koska Iranin pakotteita ei ole vielä purettu. Alustavien arvioiden mukaan pakotteita voidaan ryhtyä purkamaan aikaisintaan vuoden 2016 alussa.  

Ostovoimaiset markkinat, korkeasti koulutettu väestö, länsimaiset kulutustottumukset, valtavat luonnonvarat, halvat työvoimakustannukset sekä kohtuullisesti toimiva infrastruktuuri houkuttelevat eurooppalaisyrityksiä Iranin markkinoille.

Iran kiinnostaa suuria eurooppalaisyrityksiä

Vierailusuman Teheraniin avasi Saksan varakansleri, talousministeri Sigmar Gabriel, joka toi mukanaan suuria saksalaisyrityksiä. Heitä seurasivat Italia ja Ranska, joista Italia toi mukanaan 300 yritysjohtajaa muun muassa energia-alalta, autoteollisuudesta, elintarviketeollisuudesta, pankeista ja rahoituslaitoksista.  

Myös Tšekin, Espanjan, Itävallan ja Puolan yritysvaltuuskunnat ovat viime aikoina vierailleet Iranissa.  

Esimerkiksi espanjalaisia kiinnostaa Iranissa suuret infrastruktuurihankkeet, rautateiden ja rataverkon laajentaminen, kuljetustekniikka, kulutustavaramarkkinat ja matkailun kehittäminen. Espanjalaisyritykset ovat luvanneet rakentaa Iraniin lähivuosina jopa 300 hotellia.

Ensimmäisenä länsimaisena hotelliketjuna Iranissa aloittanee kuitenkin ranskalainen Accor-hotelliketju, joka solmi syyskuussa sopimuksen iranilaisosapuolen kanssa.

Itävallan liittopresidentti, talousministeri ja ulkoministeri toivat Teheraniin 220 yritysjohtajan vahvuisen liikemiesvaltuuskunnan, jossa oli edustettuina myös 17 itävaltalaisyliopistoa. Itävalta aikookin panostaa erityisesti tutkimus- ja koulutusalan yhteistyöhön Iranin kanssa.   

Suomikin jo liikkeellä

Merkille pantavaa yritysvierailuissa on, että useat valtuuskunnat ovat vierailleet Iranissa kaksi tai jopa kolme kertaa.  Teheranissa edustettuina olevat EU-maat ovat myös vahvistaneet edustustojensa kaupallisia yksiköitä.

Tämä on huomattu myös Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriön kuusihenkinen valtuuskunta, mukaan lukien Valion ja Valtran edustajat vierailivat Iranissa syyskuussa.

Hyvin onnistunut vierailu saattaa avata ovia suomalaiselle maatalousalan viennille Iraniin.

Maa- ja metsätalousministeriön valtuuskunta vieraili Iranissa syksyllä 2015. Vasemmalta: Tommi Vuorinen (Suomen Teheranin-suurlähetystö), Jukka-Pekka Inkinen (Fennopromo Oy), Markku Järvenpää (LUKE), Merja Koski-Korhonen (Valio), Suomen Teheranin-suurlähettiläs Harri Kämäräinen, Risto Artjoki ja Kimmo Närhinen (maa- ja metsätalousministeriö) sekä Jari Rautjärvi (Valtra). Kuva: Suomen Teheranin-suurlähetystö

Kiinnostusta Iranista myös Suomea kohtaan

Samaan aikaan Iranin varapresidentti Masoumeh Ebtekar vieraili Helsingissä ja oli yksi Global Cleantech Summitin pääpuhujista.

Osana vierailua varapresidentti tapasi presidentti Sauli Niinistön ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan, ja he keskustelivat muun muassa kaupallis-taloudellisesta yhteistyöstä Suomen ja Iranin välillä.

Ympäristöystävällinen teknologia ja energiatehokkuus ovat päivän teemoja myös Iranissa, jossa suomalaista osaamista ja saavutuksia näillä sektoreilla arvostetaan.

Harri Kämäräinen 

Kirjoittaja työskentelee Suomen suurlähettiläänä Iranissa.

Tässä palvelussa myös

kauppa