Egypti viiden prosentin vauhdissa

Faaraoiden maa teki viime vuonna tempun, johon harva pystyi. Kasvua kertyi 4,7 prosenttia. Pitemmällä tähtäimellä tavoitellaan paluuta seitsemän prosentin vauhtiin.

Vuonna 2009 Egyptin bruttokansantuote kasvoi 4,7 prosenttia. Saavutus oli viime vuoden oloissa hyvä, vaikkakin selvä lasku edellisvuosien 7 prosentin kasvuun. Talousministeriön virallinen kasvuennuste tälle vuodelle on 5, ja pitemmällä aikavälillä jopa 6-7 prosenttia. Talousmedian mukaan Egypti sijoittuisi Lähi-idän alueen kasvuluvuissa kakkoseksi Qatarin jälkeen.

Miljardien eurojen elvytyspaketit infraparannuksiin

Varsin optimistisista ennusteista ja maailmanlaajuiseen taantumaan suhteutettuna hämmästyttävästäkin kasvusta huolimatta Egypti on kärsinyt Suezin kanavan kautta saatavien tullitulojen pienenemisestä  sekä pääteollisuusalojen eli turismin ja rakentamisen hiljenemisestä.

Tähän liittyen Egyptin hallitus ilmoitti viime vuonna 15 miljardin Egyptin punnan (2 mrd EUR) elvytyspaketista tie-, vesi- ja viemäröintiprojekteihin. Täydentävä elvytyspaketti oli suuruudeltaan noin 6 miljardia puntaa (800 MEUR). Valmisteilla on kerrottu olevan kolmas, puolentoista miljardin euron arvoinen elvytyspaketti. Yksi sen pääkohteita on jätteiden kierrätys.

Kokonaisuudessaan ekonomistit ovat olleet tyytyväisiä elvytyspaketteihin ja niiden suuntaamiseen. Valtiovarainministeriö puhuu jopa 9 prosentin kasvupotentiaalista vuoteen 2011 mennessä elvytyspakettien vaikutuksen myötä.

Valtiontalouden vaje huolena

Elvytyspakettien kääntöpuolena on kasvava valtiontalouden alijäämä, jonka uskotaan saavuttavan vajaat 10 prosenttia BKT:stä kuluvana vuonna. Kohoavat korkokustannukset hidastavat pienten ja keskisuurten yritysten rahoitusta ja kehittymistä.

Uusien haasteiden myötä vuonna 2004 aloitettu talousreformi vaatii päivittämistä. Pääministeri Nazif on ilmoittanut, että tavoitetta alijäämän kutistamista kolmeen prosenttiin vuoteen 2012 mennessä joudutaan viivästyttämään parilla vuodella.

Pääministeri puhui helmikuussa korkean tason yritystapaamisessa seitsemän prosentin kasvutavoitteesta. Korkeamman kasvuprosentin pitäminen vaatisi enemmän ja parempaa infrastruktuuria: kuljetuksia, energian liikkuvuutta ja muita teollisuuden tarvitsemia resursseja. Pääministein mukaan haasteena on myös työvoiman kouluttaminen työmarkkinoiden vaateita vastaavaksi.

Elinkeinoelämän toivelistalla hallituksen suuntaan on kauppaoikeudellisen toimivuuden kehittäminen sekä luottojen saatavuuden parantaminen bisneksen vauhdittamiseksi.

Väestönkasvu syö talouskasvua

Talouskasvun todellisia haasteita ovat työttömyysluvut ja väestönkasvu. Vuoden 2009 lopussa viralliseksi työttömyysprosentiksi ilmoitettiin 9,4 prosenttia 25,2 miljoonasta työikäisestä. 82-miljoonaisen kansan nykyinen kahden prosentin kasvuvauhti tarkoittaisi väestön tuplaantumista 160 miljoonaan asukkaaseen vuoteen 2050 mennessä.

Erityisesti nuorisotyöttömyys on Egyptin bisnesyhteisön poliittisten haasteiden listalla korkealla sijalla. Sosiaalisten jännitteiden ja levottomuuksien välttämiseksi hallitus pyrkii välttämään rohkeita veropoliittisia uudistuksia (valtiovarainministeri Boutros-Ghalin sanoin ajankohta verouudistuksille on tällä haavaa epäotollinen) tai puuttumasta tukiaispolitiikkaan lyhyellä aikavälillä.

Kotimainen kulutus korvannut ulkomailta tulevan kysynnän vähenemistä

Maailmanlaajuinen talouskriisi ole vaikuttanut Egyptiin erityisen pahasti. Taantuma ja matkustushalukkuus/kulutuskyky Euroopassa ei kuitenkaan voi olla vaikuttamatta turismituloihin Egyptissä. Toisaalta -ja osittain ennakko-odotuksiin nähden ristiriitaisestikin – maan johdon mukaan turistimäärät tammikuussa 2010 vastasivat jo vuosien 2007 ja 2008 lukuja.

Olennaista Egyptin talouskasvulle on kuitenkin se, etteivät paikallinen kulutus ja kysyntä ole heilahdelleet suuremmin. Sisämarkkinat kasvavat tasaisesti, ja työttömyysluvut ovat pysyneet lähes samoina kuin ennen taloustaantumaa.

Suorien ulkomaisten investointien määrä on ollut laskussa. Positiivista on kuitenkin ulkomaisten investointien monipuolistuminen.  Niitä kohdistuu muun muassa aiempaa enemmän tietoliikenteeseen ja turismiin.

Pääministeri Nazif pitää Egyptin vahvuuksina ”nuorta ja kunnianhimoista väestöä”, potentiaalia energia-hubina, monipuolistuvaa taloutta sekä silta-asemaa suhteessa alueen muihin maihin. Erityisesti energiasektorilla hallitus työstää kunnianhimoista suunnitelmaa, johon kuuluu muun muassa kaasun viennin ja tuonnin tasapainottaminen, ydinenergiastrategia sekä uusiutuvien luonnonvarojen käytön nostaminen 20 prosenttiin kaikesta energiankulutuksesta vuoteen 2020 mennessä.

Klusterit tähtäimessä

Hallituksen eleenä investointien vauhdittamiseksi Egyptin kauppaministeri Rasheed totesi helmikuun alussa 42 miljoonan neliömetrin muuntamisesta teollisuusalueeksi Borgh Al Arabissa, Sadat Cityssä ja Tenth of Ramadan Cityssä. Hallituksella on erityinen strategia klusteroiduista teollisuusalueista. Teollisuusalueiden perustamisen osalta kauppaministeri Rasheed on ilmaissut Egyptin harkitsevan myös Israelin ja Yhdysvaltojen ehdotusta liittyen ”Qualified Industrial Zones” (QIZ) lisäämiseen Ylä-Egyptissä. ”QIZien” tuotanto voisi laajentua ruokaan, kemikaaleihin ja elektroniikkaan.

Investointien houkuttelemiseksi vastaaville teollisuusalueille tarvitaan asianmukainen tai vähintään välttävä infrastruktuuri sekä palvelut ja mahdollisimman keskitetty ja kevennetty lupajärjestelmä (”one-stop-shops”). Tässä suhteessa Ylä-Egyptissä ollaan merkittävästi Ala-Egyptiä jäljessä.

Egyptin liiketoimintaympäristö on kokonaisuutena kehittynyt kuluneina vuosina, ja maa on noussut häntäpäästä sijalle 106/183 Maailmanpankin ”Doing Business” –luokittelussa. Economic Intelligence Unitin bisnesympäristö-listauksessa Egypti sijoittuu sijalle 54 mitattujen 82 maiden joukossa. Silti maalla riittää parantamista.

Ulkomaisten investointien suhteen katseet kääntyvät muun muassa Turkkiin (tekstiilit) Kiinaan (koneet) ja esimerkiksi Malesiaan ja laajemmin Aasiaan perinteisinä pidettyjen EU:n ja USA:n sijaan. Kauppaministeri Rasheedin alkuvuoden Aasian-kierroksen yhtenä konkreettisena tuliaisena oli ilmoitus, että kauppasopimus Singaporen kanssa on valmis vuoden loppuun mennessä.

Vienti tarkoitus tuplata

Helmikuisessa bisnesfoorumissa lanseerattiin Egyptin hallituksen kunnianhimoinen tavoite tuplata vienti seuraavan neljän vuoden aikavälillä. Haasteita asettaa kuitenkin perinteisten kauppakumppaneiden eli EU:n ja USA:n alhainen kysyntä. Toiveita kohdistetaan neuvottelujen alla olevaan palvelukaupan vapauttamiseen ja maataloustuotteiden vientiin EU-alueelle.

Alennettujen tullimaksujen käytännön toteutuminen puolestaan voisi lisätä egyptiläisten autokomponenttien kysyntää.