Brittiraportti: Ilmastonmuutos voi syöstä maailmantalouden lamaan

Britannian hallituksen tilaaman selvityksen mukaan kasvihuonepäästöjen aiheuttama ilmastonmuutos voi romahduttaa kansainvälisen talouden. Raportin laatinut ekonomisti Nicholas Stern arvioi, että ilmastonmuutoksen vaikutukset voivat olla vakavammat kuin maailmansotien tai 1930-luvun laman. Hallitsematon ilmastonmuutos voi nielaista maailman bruttokansantuotteesta viidestä 20:een prosenttiin vuodessa.

Sternin raportti on ensimmäinen kattava selvitys ilmastonmuutoksen taloudellisista seuraamuksista. Se kumoaa aiemmat väitteet siitä, että ilmastonlämpenemiseen puuttuminen hidastaisi talouskasvua. Sen sijaan raportti varoittaa ilmastonmuutoksen katastrofaalisista seurauksista maailmantaloudelle.

Raportti on osoitus Britannian hallituksen vahvasta aloitteellisuudesta ilmastonmuutoskeskustelun luotsaamisessa. Hallitus halusi varmistaa kansainvälisen näkyvyyden raportille järjestämällä julkistustilaisuuden maanantaina Lontoon ulkomaisten toimittajien yhdistyksessä FPA:ssa. Tilaisuuden alustajina olivat ulkoministeri Margaret Beckett ja Nicholas Stern.

Sternin raportin punainen lanka on, että päästöjen vähentäminen nyt tulisi huomattavasti halvemmaksi kuin vaurioiden korjaaminen myöhemmin. Raportin mukaan hiilidioksidipäästöjen leikkaaminen maksaisi noin yhden prosentin maailman bruttokansantuotteesta vuoteen 2050 asti.

Toisin sanoen raportti peräänkuuluttaa 60 prosentin leikkausta maailman hiilidioksidipäästöihin. Rikkaat maat joutuisivat vähentämään päästöjään köyhiä enemmän. Stern, joka on toiminut muun muassa maailmanpankin pääekonomistina, arvioi leikkausten olevan "merkittävät, mutta tavoitettavissa".

Raportti linjaa kolme päätekijää ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi:

  • Vaikutuksiltaan ratkaisevin on maailmanlaajuisen hinnan määrittely hiilidioksidille joko verotuksen tai päästökaupan avulla.
  • Seuraavaksi tulee teknologinen lähestymistapa eli panostus niukasti hiilidioksidipäästöjä tuottaviin ja energiatehokkaisiin tuotteisiin.
  • Kolmas on murtaa esteitä energiatehokkuudelta ja kuluttajien valistaminen.

Tiedotustilaisuudessa Stern korosti raportin olevan varsin optimistinen: ilmasto- ja talouskatastrofi on vältettävissä, mikäli kansainvälinen yhteisö toimii välittömästi. Todellisuudessa raportti pyrkii enemmän shokeeraamaan karuilla ennusteilla, mikäli toimiin ilmastonlämpenemisen hidastamiseksi ei ryhdytä välittömästi. Ilmaston hallitsematon lämpeneminen voi johtaa siihen, että:

  • 100 miljoonaa ihmistä voi joutua kodittomaksi meren pinnan kohoamisen takia
  • Sulavat jäätiköt voivat aiheuttaa vesipulan yhdelle kuudesta maailman väestöstä
  • Jopa 40 prosenttia maailman villieläimistä voi kuolla sukupuuttoon
  • Kuivuuden takia maailmassa voi olla kymmeniä tai jopa satoja miljoonia "ilmastopakolaisia".

Ulkoministeri Margaret Beckett tiivisti asian näin: "Ilmastonmuutos ei ole enää pelkkä ympäristökysymys vaan turvallisuuspoliittinen kysymys". Hän alleviivasi ilmastonmuutoksen olevan Britannian ulkopolitiikan kärkikysymyksiä. Beckett kertoi antavansa raportista erillisen selvityksen Lontoon suurlähettiläille.

Hän heitti myös haasteen Saksalle nostaa ilmastonmuutos EU- ja G8-puheenjohtajuuksien kärkiprioriteetiksi. Toimittajat kysyivät Beckettiltä Yhdysvaltain hallituksen mahdollisesta reaktiosta raporttiin ja ilmastonlämpenemiseen. Beckettin mukaan Yhdysvaltain hallituksen asenteessa on nähtävissä selvää muutosta ja Yhdysvallat on Gleneaglesin kokouksesta lähtien ollut aktiivisemmin mukana ympäristödialogissa.

Brittihallitus ehdottaa päästökaupan laajentamista

Myös pääministeri Tony Blair ja valtiovarainministeri Gordon Brown ottivat tuoreeltaan kantaa raportin päätelmiin. Blair vahvisti, että Britannia haluaa muun muassa tehdä Euroopan unionin päästövähennystavoitteista tiukempia ja laajentaa EU:n viime vuonna käynnistämän päästökaupan maailmanlaajuiseksi.

Kansainvälisiin päästövähennystalkoisiin on saatava mukaan kaikki merkittävät saastuttajat, mukaan lukien Yhdysvallat, Kiina ja Intia.

Britannian hallitus on kutsunut Yhdysvaltain entisen varapresidentin, nykyään paremmin ympäristöaktivistina tunnetun, Al Goren neuvonantajakseen ympäristökysymyksissä.

Suomen suurlähetystö, Lontoo

Lisätietoja:

  Sternin raportti "The economics of climate change" (pdf) (avautuu uuteen ikkunaan)