Brasilian talouden kasvuvauhti yllätti asiantuntijat

Brasilian talouskasvu kiihtyi vuoden kolmannella neljänneksellä. Talouskasvu on kuitenkin hidastunut merkittävästi loppuvuodesta. Myös ensi vuosi tuo haasteita. Koko vuoden 2008 kasvuksi odotetaan noin 5,5 prosenttia. Arviot ensi vuoden osalta liikkuvat 2,0-2,5 prosentin haarukassa. 

Hallitus julkisti elvytyspaketin, jonka tarkoituksena on tukea keskiluokan kulutusta: uusien matalan hintaluokkien autojen verotusta kevennetään, tuloveroa keskiluokalle alennetaan ja transaktiovero puolitetaan. Lisää tukitoimia on luvassa tammikuussa. 

Brasilian keskuspankki ei ennakko-odotuksista ja kovasta paineesta huolimatta kuitenkaan alentanut ohjauskorkoa. Päätöstä kritisoitiin voimakkaasti niin hallituksen kuin elinkeinoelämän puolelta. Selic-ohjauskorko on edelleen 13,75 prosenttia ja Brasilian reaalikorko 8 prosenttia, joka on korkein taso maailmassa.  

Brasilian talouden vuoden kolmannen neljänneksen hyvä kasvuvauhti yllätti asiantuntijatkin. Talous kasvoi 6,8 prosenttia, joka on suurin BKT:n kasvuvauhti sitten vuoden 2004. Nousu ylitti selvästi asiantuntijoiden arviot jotka liikkuivat 5,5-6 prosentin välillä. 

Brasilia oli myös ainoa BRIC-maa jonka talouskasvu kiihtyi (6,2:sta 6,8 prosenttin). Myös kaikkien G7-maiden kasvuvauhti hidastui selvästi. Näiden lukujen valossa presidentti Lulan lausahdus ”mikään toinen maa ei ole Brasiliaa paremmissa asemissa selviytyä kriisistä” vaikutti saavan tukea. Presidentti Lulan suosio on pysynyt vahvojen talouslukujen valossa mielipidetiedusteluissa edelleen ennätystasolla. Viimeisimmissä mittauksissa se vaihteli 70-80 prosentin haarukassa. Kyseessä on prosenttiosuus vastaajista, jotka antavat presidentille joko erinomaisen tai hyvän arvosanan. 

Hidastuminen jo käynnistynyt 

Viimeaikaisten signaalien valossa odotukset ovat kuitenkin, että Brasilian talous hidastuu selvästi viimeisen neljänneksen aikana: kvartaalille ennustetaan jopa 0,7 prosentin BKT:n laskua. Koko vuoden talouskasvun ennustetaan asettuvan 5,4-5,7 prosentin välille. 

Vuodelle 2009 ennustetaan 2,0-2,5 prosentin kasvua. Brasilian hallitus on valtiovarainministeri Guido Mantegan johdolla kuitenkin pitänyt kiinni neljän prosentin kasvutavoitteesta. Hänkin on tosin myöntänyt tavoitteen olevan haasteellinen. 

Viimeaikoina uutisia ovat dominoineet kielteiset talousuutiset lomautuksista, irtisanomisista ja muista selvistä merkeistä talouden hidastumisesta. Hallitus julkisti viime viikolla elvytystoimenpiteitä tähtäimenään erityisesti keskiluokan kulutuksen vauhdittaminen. Kaksi uutta tuloveroluokkaa luotiin vuodelle 2009. Näiden arvioidaan vaikuttavat 24 miljoonaan veronmaksajaan, ja pienentävän valtion veronkantoa summalla, joka vastaa noin 400 miljoonaa euroa. 

Autokauppaa yritetään vauhdittaa 

Hallitus ilmaisi myös puolittavansa transaktioilta (financial transactions) perittävän veron (IOF). Lisäksi alennettiin alempien hintaluokan uusien autojen verotusta. Toiveena on piristää marraskuussa hyytynyttä autokauppaa. Uusien autojen myynti laski marraskuussa 28 prosenttia suhteessa edelliseen vuoteen. Veroa laskettiin bensiinikäyttöisten ajoneuvojen osalta 13 prosentista 6,5 prosenttiin ja niin kutsuttujen flex-autojen kohdalla 11 prosentista 5,5 prosenttiin. Flex-autot voivat käyttää etanolia ja bensiiniä missä suhteessa hyvänsä. Näiden uusien autojen hintojen arvioidaan laskevan keskimäärin 1500 brasilian realia (BRL) - noin 550 euroa. 

Kaiken kaikkiaan Brasilian hallituksen julkistamien veronvähennysten kokonaissuuruus on arviolta 8,4 miljardia BRL (3,1 miljardia euroa). Valtiovarainministeri Mantega totesi toimien tavoitteena olevan talouskasvun pitäminen tasolla, joka mahdollistaisi hallituksen julkistamaan 4 prosenttia kasvutavoitteeseen vuodelle 2009 pääsemisen. Lisäksi suunnitellaan tammikuuksi 2009 asuntorahoitusluottopakettia.

Ohjauskorkoa pidetty toistaiseksi ennallaan 

Kovasta paineesta huolimatta Brasilian keskuspankki ei kuitenkaan viime viikon kokouksessaan laskenut ohjauskorkoa, vaan piti tämän yksimielisellä päätöksellään 13,75 prosentin tasolla. Tämä aiheutti vastalauseiden myrskyn niin hallituksen, osavaltioiden kuin elinkeinoelämän puolelta. Keskuspankki julkisti päätöksensä yhteydessä normaalia pidemmän perusteluosion, joka sisälsi avauksen sille, että korkoa tullaan laskemaan seuraavassa kokouksessa tammikuussa. 

Vaikutusvaltaisen São Paulon teollisuusliitto FIESP:n presidentti Paulo Skaf kuitenkin jyrähti keskuspankin päätöksen olevan käsittämätön ja olevan absurdia, että kasvun voimakkaasti hidastuessa ja inflaation ollessa kurissa ohjauskorko pidetään näin korkealla tasolla. 

Selic-ohjauskorko on 13,75 prosentin tasolla, ja Brasilia pitää halussaan kyseenalaista kunniaa tuovaa maailman ykköspaikkaa reaalikoroissa. Reaalikorko Brasiliassa on 8 prosenttia. Korkoennätysten taulukossa Brasilian perässä seuraavat Unkari (5,6 prosenttia) ja Turkki (5,0 prosenttia). 

Presidentti Lula oli hyvin pettynyt keskuspankin päätökseen. Arvioissa todettiin, että mikäli keskuspankki ei tammikuussakaan laskisi korkoa on luultavaa, että presidentti Lula vapauttaisi keskuspankin presidentin ja johtokunnan tehtävistään. Presidentti Lulan edeltäjä presidentti Cardoso toimi näin tammikuussa 1999. Keskuspankin pääjohtaja Henrique Meirelles on kuitenkin erittäin arvostettu kansainvälisissä talouspiireissä. Siksi presidentti Lula suuttumuksestaan huolimatta lienee arvioinut, ettei potkujen antaminen hänelle tässä tilanteessa olisi viisasta. 

Tällä hetkellä selvästi vahvimpana Lulan seuraajaehdokkaana nähty São Paulon osavaltion kuvernööri José Serra (PSDB-puolue) yhtyi Lulan keskuspankille kohdistamaan kritiikkiin todeten ”ettei keskuspankki tiedä mitään siitä miten Brasilian talous toimii ja päätöksen osoittavan tämän tietämättömyyden.”