Brasilian kauppapolitiikassa tuulee

Brasilian teollisuuden heikosta kilpailukyvystä juontuvia vaikeuksia on viimeisen kahden-kolmen vuoden aikana syventänyt entisestään Brasilian valuutan, realin voimakas arvonnousu. Brasilia on ottanut käyttöön tuonnin rajoittamiseen, ja samalla tuotannon sijoittamiseen maan rajojen sisälle rohkaisevia uusia toimia. Tuulen suunta on kuitenkin nyt kääntymässä, ja tätä vauhdittaa realin voimakas ja edelleen jatkuvaksi ennustettu arvon lasku suhteessa Yhdysvaltain dollariin sekä euroon. Maan teollisuudessa ovat myös koventuneet vaatimukset saada investointien toteuttamisessa tuiki tarpeellisia tuontihyödykkeitä alhaisemmin kustannuksin.

Viimeisen runsaan kahden vuoden aikana on Brasiliassa vahvistunut suuntaus, jossa maassa toimivan teollisuuden asemaa on pyritty pönkittämään erilaisilla tuontia rajoittavilla toimenpiteillä. Ennen kaikkea kyse on ollut Brasiliassa jo aikaisemmin käytössä olleiden hankintojen kotimaisuusasteeseen liittyvien vaatimusten laajentamisesta uusille aloille ja vaadittujen prosentuaalisten osuuksien nostamisesta sekä tuontitullien korottamisesta.

Tämän rinnalla Brasiliassa ilmoitettiin viime vuoden puolella anti-dumping –tutkintojen tehostamisesta uusimalla lainsäädäntöä ja palkkaamalla runsaasti uusia virkamiehiä tutkintaa hoitamaan.

EU-Mercosur-neuvottelujen osalta saavutettiin jonkinlaista edistystä, kun tammikuussa sovittiin osapuolten etenevän tarjousten esittämiseen tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä. Tämän jälkeen Brasilian tiedetään yhtäältä panostaneen omalta osaltaan sisäiseen työskentelyynsä ja toisaalta pyrkineen vauhdittamaan työtä Mercosurin sisällä.

Brasilian sisäinen konsultaatio teollisuutensa kanssa tuotti myös yllättävän myönteisen näkemyksen sopimuksen puolesta. Lisää vettä myllyyn ovat lisänneet maan teollisuuden etujärjestöjen entistä selkeämmin esittämät kannanotot, joissa Brasilian hallitusta kritisoidaan jäämisestä Mercosurissa Argentiinan vangiksi ilman ainoatakaan merkittävää sopimusavausta yli vuosikymmeneen. Samaan aikaan Tyynenmeren Allianssiin kuuluvat Latinalaisen Amerikan maat etenevät omissa vastaavissa pyrkimyksissään ja Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat avaamassa omia keskinäisiä neuvottelujaan.





Yhtä jalkaa Mercosurissa, mutta kuka määrää tahdin?


Brasilian politiikka lähtee edelleen siitä, että neuvotteluja käydään alkuperäisistä lähtökohdista, koko Mercosurin ja EU:n kattavasta mahdollisimman laajasta sopimuksesta, eikä Brasilialla ole halua edetä muuta kuin kaikkien Mercosur-kumppaneiden kanssa tasatahdissa.

Epävirallisissa keskusteluissa, ja joidenkin tulkintojen mukaan myös hallituksen edustajien lausuntojen rivien välissä, ollaan kuitenkin pohdiskelemassa etenemistä yhteisen raamin sisällä. Kaupan osalta järjestelyjä räätälöidään, niin että kunnianhimoisempaa ja ripeämpää etenemistä haluavat Mercosur-maat voisivat näin osaltaan sopia. Selkeimmin tällaisen mahdollisuuden puolesta on viime päivinä puhunut, yksi kauppablokin pienimmistä, neuvottelujen hitaaseen etenemiseen tuskaantunut Uruguay.

Brasilian teollisuuden kilpailukyvystään tunteman huolen voi arvioida joissain määrin helpottaneen viimeisten kuukausien aikana. Tähän ei toki ole syynä se, että pitkäaikaiset rakenteelliset ja teollisuuden kustannuksia kilpailijamaihin verrattuna selvästi lisäävät ongelmat infrastruktuurissa, verotuksen raskaudessa ja jäykässä, mutta sitäkin rikkaammassa säädösympäristössä olisivat nopeasti ratkeamassa. Sen sijaan maailmantalouden kehitys ja tämän seurauksena erityisesti valuuttojen keskinäisessä arvostuksessa tapahtuneet muutokset ovat tuoneet helpotusta Brasilian vientiteollisuudelle. Jopa siinä määrin, että kauppa- ja teollisuusministeri Fernando Pimentel on ehtinyt hehkuttamaan maan teollisuuden kilpailukyvyn palautumista.

Joka tapauksessa Brasilian real on heikentynyt voimakkaasti kolmen viimeisen kuukauden aikana suhteessa Yhdysvaltain dollarin ja euroon ja häivyttänyt kuulumattomiin kiukkuiset puheet muiden harjoittamasta ”valuuttasodasta”. Kansainvälisten investointipankkien tuoreet arviot olettavat realin heikentymisen jatkuvan, kun sijoittajat siirtävät varojaan pois kehittyviltä markkinoilta Yhdysvaltain ja Euroopan talouksien toipumisen odotusten vahvistuttua.






Tullimuuria madalletaan


Myönteisiä uutisia odotetaan myös tuonnin rajoittamiseen tähtäävien toimien osalta. Luotettavina pidetyt ennakkotiedot kertovat, että Brasilia ei olisi uudistamassa syyskuussa 2012 tehtyä päätöstä (CAMEX 70/2012), jolla nostettiin lokakuusta 2012 alkaen 100 tariffilinjan osalta ulkotulleja, jolla oli suoraa haitallista vaikutusta myös tuontiin EU:n alueelta. Hallituslähteiden mukaan tilanne on muuttunut ja näyttää mahdolliselta, että tullien väliaikaista nostoa ei enää jatkettaisi lokakuussa 2013. Tämän mukaisesti odotetaan myös, että Brasilia ei toteuta valmistelussa olevaa päätöstä, jossa on kyse tullien nostamisesta vielä 100 muun tullilinjan osalta, kuten Mercosurissa aikaisemmin päätettiin.

Vaikuttaa selvältä, että tullien nostosta käydyssä konsultaatiossa ovat suurinta ääntä onnistuneet pitämään ne Brasilian teollisuuden haarat, joiden investoinnit kärsivät tuontitullien korottamisesta.

Hyviin uutisiin kuuluu myös Brasilian päätös elokuussa 2013 laskea 183:n lähinnä teollisuuden tarvitseman tuotteen tulleja väliaikaisesti 2 prosenttiin vuoden 2014 loppuun asti (CAMEX 61/2013). Päätöksestä hyötyy ennen kaikkea meriteollisuus, joka on ostanut noin 60 prosenttia päätöksen tarkoittamista tuotteista, sekä myös metalliteollisuus (noin 9 prosenttia). Syyskuussa purettiin myös alusten ja veneiden tuontia selvästi rajoittanut tullien nosto, ja palattiin 35 prosentin tasolta 20 prosenttiin.

Edellinen teollisuuden tarvitsemien koneiden ja laitteiden tullitasojen välikaista laskemista 2 prosenttiin tehtiin 193 hyödykkeen osalta kesäkuussa 2013 (CAMEX:n päätökset 45/2013 ja 46/2013).






Brasilian anti-dumping -lainsäädännön ja käytäntöjen uudistamista on viimeistelty syyskuussa. Brasilian päätös perua lokakuussa 2012 voimaanastuneet tuontitullien korotukset sekä helmikuussa 2013 julkistamansa suunnitelmat uusille tullinkorotuksille tuo helpotusta suomalaisviejille useilla eri aloilla, ja erityisesti metsäteollisuuden investointihyödykkeissä.

Brasilian uusi polkumyyntisäädös puolestaan  tulee voimaan nyt lokakuun alusta. Säädös lyhentää polkumyyntitutkimusten kestoa ja nopeuttaa polkumyyntitullien asettamista koskevaa päätöksentekoa.

Jari Luoto