Afganistan on suurten muutosten edessä

Vuonna 2014 järjestettävien vaalien onnistuminen on yksi tärkeimpiä tekijöitä maan kehityksen kannalta. Afgaaninuoret haluavat kantaa vastuunsa maan tulevaisuudesta, kirjoittaa Kabulista Helsinkiin palannut lähetystöneuvos Pia Stjernvall.

Afganistan. Kuva: Laura Rantanen Afganistanissa myönteisin kehitys näkyy nuorissa. Kuva on Mazar-i-Sharifin kaupungista, Pohjois-Afganistanista. Kuva: Laura Rantanen

Afganistan on suurten muutosten edessä. Ensi vuonna järjestettävien vaalien onnistuminen on yksi tärkeimpiä tekijöitä maan kehityksen kannalta. Kesällä 2013 Afganistanin turvallisuusjoukot huolehtivat koko maan turvallisuudesta, ja kansainväliset ISAF-joukot ovat enimmäkseen vain tukitehtävissä.

Maassa on tapahtunut paljon myönteisiä asioita viimeisten kymmenen vuoden aikana, varsinkin koulutuksen ja terveydenhuollon aloilla. Tätä kehitystä ei pidä aliarvioida. On kuitenkin tärkeää, ettei maata jätetä yksin ja kehitysyhteistyön tekeminen jatkuu vuoden 2014 jälkeenkin.

Nuoret haluavat vaikuttaa

Afganistanissa myönteisin kehitys näkyy nuorissa ja heidän aiempaa voimakkaammassa halussa vaikuttaa maansa tulevaisuuteen. Nuoret muodostavat nyt liikkeitä ja verkostoja, kuten 1 400 ja Nuorten johtajien liike. Näyttää siltä, että he haluavat kantaa vastuuta maansa kehityksestä ja heillä on selkeä kuva mahdollisuuksistaan vaikuttaa siihen.

Nuoret katsovat, että maan tulisi olla yhtenäinen ja afganistanilaisten tulisi keskittyä oman maansa vahvistamiseen eikä esimerkiksi naapurimaiden syyttelyyn.

Nuorilla on myös entistä paremmat mahdollisuudet verkottua. Afganistanissa on nykyään kohtalaisen toimiva matkapuhelinverkko, 3G- ja jopa 4G-yhteyksiä, joten internet on yhä useamman käytettävissä. Paluuta entiseen Afganistaniin ei enää ole.

Afgaaninaisten asema on parantunut hiljalleen, mutta todellista läpimurtoa ei ole vielä tapahtunut. Naisia on korkeissa asemissa, mutta valitettavan usein he ovat rikkaan sukulaismiehen sinne tuomia.

Samoin vaikka Afganistanissa on useita naisten asemaa suojaavia lakeja, on niiden toimeenpano vielä heikkoa.

On mahdollista, että naisten asema jatkaa hidasta paranemistaan kansainvälisten joukkojen lähdettyä ensi vuonna, mutta niin kauan kuin maassa ei ole pulaa miestyövoimasta, naiset todennäköisesti pysyvät kotona. Nuoret saattavat muuttaa tämänkin.

Turvallisuustilanne vaihtelee alueittain

Afganistanissa arvioidaan olevan tällä hetkellä noin satakunta Al-Qaidan edustajaa, mutta he eivät ISAFin esikunnan mukaan ole sellaisia, jotka aktiivisesti suunnittelisivat terrori-iskuja. Maassa on luultavasti noin 30 000 kapinallista, mutta suuri osa heistäkin on sellaisia, jotka eivät taistele ideologian takia vaan toimeentulon vuoksi.

Taistelut ovat siirtyneet maaseudulle, ja suurin osa kaupungeista on suhteellisen rauhallisia. Pohjois-Afganistanissa, johon Suomi suuntaa 25 prosenttia Afganistanin-kehitysyhteistyöstään, tilanne on myös melko rauhallinen.

Tavallinen kansa vastustaa Talibania voimakkaasti ja sitä vastaan järjestetään mielenosoituksia. Talibanit iskevät myös suojaamattomiin kohteisiin ja aseistamattomiin henkilöihin, mikä herättää pelkoa. Iskut Afganistanin hallintoa, poliisia ja armeijaa vastaan ovat lisääntyneet. Kabulissa tilanne kuitenkin vaikuttaa melko rauhalliselta.

On vaikea sanoa, miten rauhanneuvottelujen tulee käymään. Ennen vaaleja voi olla liian aikaista neuvotella. Toisaalta olisi hyvä, jos ainakin osa maltillisista talibaneista olisi mukana vaaliprosessissa, sillä tosiasia on, että Taliban ja sen tukijat tulevat olemaan Afganistanissa tulevaisuudessakin. Heitä ei voi eristää, eikä kaikkia heitä voi tappaa.

Taliban on saatava jollain tavalla mukaan poliittiseen prosessiin. Tärkeää on myös auttaa Pakistania ratkaisemaan ongelmansa omien ääriainestensa kanssa.

Afgaanijoukkojen tulee luoda luottamusta ja turvallisuutta. Se on elintärkeää myös ensi vuoden vaalien onnistumisen kannalta.

Selvä käänne myönteisempään ajatteluun

Vaikka vuoden 2014 jälkeinen aika Afganistanissa on monille kuin punainen vaate – varoja valuu kiihtyvällä vauhdilla ulos maasta, talouden näkymät ovat heikentyneet ja ihmisoikeuksista puhutaan edelleen vain sivulauseissa – on selvä käänne myönteisempään ajatteluun tapahtumassa.

Afganistan, naiset. Kuva: Laura Rantanen Afgaaninaisten asema on parantunut hiljalleen, mutta läpimurtoa ei ole vielä tapahtunut. Kuva: Laura Rantanen

Kukaan ei halua maahan sisällissotaa ja kaikki kärsivät epävarmuudesta. Ensi vuoden vaalit ovat ratkaisevassa asemassa, ne näyttävät Afganistanin tulevaisuuden suunnan.

Tärkeää on, että valta vaihtuu ja afgaanit kokevat vaihdoksen edellisiä vaaleja parempana. Samoin on tärkeää, että he kokevat olevansa itse vastuussa vaalituloksesta.

Lähdin viime vuoden kesäkuussa Afganistanista pois paljon kielteisemmin odotuksin kuin nyt. Vaikka monet asia tulevat menemään vielä huonoon suuntaan, on jotain todella myönteistä tapahtumassa.

Minulla on Afganistanista nyt samanlainen tunne, kuin minulla oli silloin, kun lapseni meni ensimmäistä kertaa töihin ja ymmärsi, kuinka paljon työtä tarvitaan tietyn rahamäärän ansaitsemiseen ja kuinka ylpeä hän oli omasta panoksestaan.

Voi olla, että tunne johtuu siitä, että olen keskustellut viime aikoina huomattavasti aiempaa enemmän afgaaninuorison kanssa. Mutta heissä onkin tulevaisuus.

Pia Stjernvall

Kirjoittaja työskenteli Suomen edustustossa Kabulissa kakkosvirkamiehenä vuosina 2010–2012 ja vastaavana asiainhoitajana helmi–huhtikuussa 2013.

demokratia
sosiaalinen sukupuoli
turvallisuus