FN-reformer behandlas vid seminarium i Helsingfors

Pressmeddelande 471/2006
20.11.2006

Finland arrangerar ett seminarium om FN-reformerna i Helsingfors den 21 november. Ordförande för seminariet är utrikesministeriets understatssekreterare Marjatta Rasi och seminariet samlar experter på hög nivå från olika EU-länder.

Vid seminariet diskuteras rapporten Delivering as One, som nyligen färdigställdes av en högnivåpanel tillsatt av FN:s generalsekreterare. Rapporten redogör för FN:s operativa och särskilda organisationers ställning och utvecklingen av deras verksamhet. Rapporten ingår i reformprogrammet som antogs vid FN-toppmötet hösten 2005 och som bland annat innefattar upprättandet av ett råd för mänskliga rättigheter, grundandet av en fredsbyggande kommission och en mer omfattande förvaltningsreform inom FN.

Landchefen för FN:s utvecklingsprogram UNDP i Vietnam John Hendra och biträdande chefen för FN:s befolkningsfond UNFPA Mari Simonen redogör för FN:s arbete på landsnivå och utmaningar inom utvecklingsarbetet.

Närmare upplysningar: chefen för enheten för ekonomisk och social utveckling Tarja Reponen, tfn 040 832 1383, och ambassadrådet Inger Wirén, tfn 040 551 2776, avdelningen för globala frågor, utrikesministeriet, högnivåpanelens rapport Delivering as One: http://www.un.org/events/panel/resources/pdfs/HLP-SWC-FinalReport.pdf(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)