Nya representationschefer


Republikens president beslutade den 30 januari 2004 om följande ambassadörsutnämningar:

Jaakko Laajava Understatssekreterare Jaakko Laajava utnämns till Finlands ambassadör i London från inledningen av 2005. Jaakko Laajava kom till utrikesministeriet 1971 och har tjänstgjort vid den särskilda ESSK-representationen i Genève samt vid ambassaderna i Warszawa, Belgrad, Madrid och Washington. Som Finlands ambassadör i Washington fungerade Laajava åren 1996-2001.
Vid ministeriet har Laajava bland annat arbetat som politiska avdelningens biträdande avdelningschef och avdelningschef samt från hösten 2001 som understatssekreterare med ansvar för politiska frågor. I mitten av 1980-talet var Laajava gästande forskare vid Harvards universitet i Förenta staterna.

Birgitta Stenius-Mladenov Utrikesrådet Birgitta Stenius-Mladenov blir ambassadör i Ljubljana, Slovenien från den 1 mars. Stenius-Mladenov kom till utrikesministeriet 1973 och har tjänstgjort vid ambassaderna i Sofia, Mexiko och Rom och som Finlands ständiga representant vid FAO. Vid ministeriet har hon arbetat vid byrån för press- och kulturärenden samt vid politiska och handelspolitiska avdelningen. I början av 1990-talet var hon biträdande generalsekreterare vid riksdagens sekretariat för Nordiska rådet. Från hösten 2000 har Stenius-Mladenov fungerat som ambulerande ambassadör för Bosnien-Hercegovina och Makedonien med stationeringsort i Helsingfors.

Manu Virtamo Utrikesrådet Manu Virtamo utnämns till generalkonsul i Los Angeles från den 1 mars. Virtamo kom till ministeriet 1980 och har tjänstgjort i Marseille, Stockholm och Washington. Vid ministeriet har han fungerat i olika uppgifter vid handelspolitiska avdelningen och som tjänstemannasekreterare för avdelningens ledning och utrikeshandelsministern. Sedan år 2000 har han varit ministerråd med ansvar för närings- och handelspolitik vid ambassaden i Washington.