Ulkoministeri Valtonen osallistuu Pohjoismaiden ja Afrikan ulkoministereiden kokoukseen Kööpenhaminassa

Ulkoministeri Elina Valtonen osallistuu 2. toukokuuta Kööpenhaminassa, Tanskassa järjestettävään Pohjoismaat–Afrikka-ulkoministerikokoukseen (Nordic–African Foreign Ministers’ Meeting, NAFM).

Vastaava kokous järjestettiin edellisen kerran Algeriassa lokakuussa 2023 ja tätä ennen Helsingissä kesäkuussa 2022. Kokoukseen on ilmoittautunut yli 20 ulkoministeriä. Pohjoismaiden ja Afrikan vuosittaisia ulkoministerikokouksia on järjestetty vuodesta 2001 alkaen. Kokouksen keskusteluaiheet kattavat laajasti rauhan ja turvallisuuden, kaupan ja investointien sekä monenkeskisen yhteistyön teemoja. Tämän vuoden kokouksessa painottuvat erityisesti kauppaan ja investointeihin liittyvät asiat. Ulkoministeri Valtonen tapaa kokouksen yhteydessä Afrikan maiden ulkoministereitä myös kahdenvälisesti.

”Afrikan maiden poliittinen ja taloudellinen merkitys on keskeinen tässä geopoliittisessa tilanteessa. Kumppanuuttamme maiden kanssa on tärkeää tiivistää kaikilla tasoilla. Poliittisen dialogin lisäksi panostamme kauppaan ja investointeihin”, toteaa ulkoministeri Valtonen.

Varsinaisten keskustelujen lisäksi Tanska järjestää kokouksessa nuorisopaneelin, johon osallistuu myös suomalainen nuorisodelegaatti. Ensimmäinen nuorisopaneeli järjestettiin vuonna 2022 Suomen aloitteesta Helsingin NAFM-kokouksessa. Maiden valtuuskunnissa on lisäksi ensi kertaa mukana elinkeinoelämän edustajia. Suomesta osallistuvat Keskuskauppakamari ja Elinkeinoelämän keskusliitto.

Lisätietoja

  • Laila Clyne, ulkoministerin diplomaattiavustaja, puh. +358 295 350 492
  • Kaarina Airas, lähetystöneuvos, Afrikan sarven ja itäisen Afrikan yksikkö, puh. +358 295 350 401
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi.