Ulkoministeri Valtonen Geneveen YK:n ihmisoikeusneuvostoon ja aseidenriisuntakonferenssiin

Ulkoministeri Elina Valtonen vierailee Genevessä, Sveitsissä 26. helmikuuta. Hän pitää Suomen kansallisen puheenvuoron YK:n ihmisoikeusneuvoston 55. istunnon korkean tason osuudessa.

Ihmisoikeusneuvosto on YK:n tärkein hallitustenvälinen ihmisoikeuksia suojeleva ja edistävä elin. ”YK:n ihmisoikeusneuvostolla on tärkeä mandaatti huolehtia ihmisoikeuksien toteutumisesta kaikkialla maailmassa. Ihmisoikeudet kuuluvat jokaiselle ihmiselle. Kun ihminen on vapaa, hän valitsee yhteiskunnan, jossa sama pätee myös muille. Se on kestävin tae rauhalle”, ulkoministeri Valtonen toteaa.

Ihmisoikeusneuvoston jäsenenä Suomi edistää järjestelmällisesti naisten ja tyttöjen oikeuksia, sukupuolten tasa-arvoa, haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden ja ryhmien oikeuksia sekä vastuuvelvollisuuden toteutumista. Vapaan kansalaisyhteiskunnan, ihmisoikeuspuolustajien ja YK:n ihmisoikeusvaltuutetun riippumattoman työn tukeminen ovat myös vahva osa Suomen jäsenyyskautta. Suomen kolmivuotinen kausi alkoi 1. joulukuuta 2022 ja päättyy 31. joulukuuta 2024.

Ulkoministeri Valtonen osallistuu Genevessä myös aseidenriisuntakonferenssin korkean tason istuntoon ja pitää Suomen kansallisen puheenvuoron. Lisäksi ministeri Valtonen osallistuu Suomen järjestämään korkean tason sivutapahtumaan, jossa tuodaan esiin demokratiaa ja kansalaisyhteiskunnan vapautta puolustavien ihmisoikeuspuolustajien työtä. Tilaisuuteen osallistuu myös Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svetlana Tsihanouskaja.

Ulkoministeri Valtonen tapaa Genevessä kahdenvälisesti muun muassa YK:n pääsihteerin António Guterresin, YK:n ihmisoikeusvaltuutetun Volker Türkin ja YK:n pakolaisasiain päävaltuutetun Filippo Grandin. Ministeri Valtosella on myös tapaamisia muiden valtioiden ulkoministerien ja kansainvälisten järjestöjen johdon kanssa.

Genevessä käytävissä keskusteluissa ovat esillä muun muassa Suomen jyrkästi tuomitsema Venäjän kolmatta vuotta käymä hyökkäyssota Ukrainassa ja Lähi-idän tilanne. Muun muassa näihin kysymyksiin neuvoston odotetaan ottavan kantaa kuusiviikkoisessa kevään istunnossaan (26.2.–5.4.).

Lue lisää

Lisätietoja

  • Laila Clyne, ulkoministerin diplomaattiavustaja, puh. +358 295 350 492
  • Ann-Mari Fröberg, tiiminvetäjä, ihmisoikeuspolitiikan yksikkö, puh +358 295 350 896
  • Suvi Tuominen, lähetystöneuvos, ihmisoikeuspolitiikan yksikkö, puh. +358 295 350 735
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi.