Utrikesminister Tuomioja om statsrådets säkerhets- och försvarspolitiska redogörelse: Globala utmaningar påverkar även Finlands säkerhet i allt högre grad

Statsrådets säkerhets- och försvarspolitiska redogörelse 2004 gavs på fredagen till riksdagen. Utrikesminister Erkki Tuomioja konstaterade vid presskonferensen att globala problem, utvecklingskriser och regionala konflikter har fått en ökad betydelse även för Finlands säkerhet. Därför bör Finland delta aktivt i internationella krishanteringsuppdrag.

- Stabiliteten i Finlands närområden har sedan 2001 års redogörelse ökat tack vare Europeiska unionens och Natos utvidgning, Europeiska unionens fördjupade integration och de förändringar som skett i Ryssland. Samtidigt har dock det internationella läget i ett vidare perspektiv medfört allt större utmaningar även för Finlands del, och denna utveckling har i allt högre grad även börjat återspeglas på Finlands säkerhetsmiljö. Denna utveckling förväntas fortgå, sade Erkki Tuomioja.

- I och med globaliseringen har Finlands interna och externa säkerhets beroende av det internationella läget i stort stärkts. De största säkerhetshoten är terrorismen, spridningen av massförstörelsevapen och hotet om att de används, regionala konflikter och användandet av militärt våld, organiserad brottslighet, narkotika och människohandel, ekonomiska och teknologiska risker, miljöproblem, befolkningstillväxten, folkrörelser och epidemier, fortsatte Tuomioja.



- Säkerhetshoten och utmaningarna är i allt högre grad gränsöverskridande. Därför är det viktigt att man när man svarar på dem ökar det bilaterala och multilaterala samarbetet i grannrelationerna, regionalt och globalt, samt att man befäster rättsligt bindande förfaringssätt. För Finlands del är Europeiska unionens förmåga att agera och dess inverkan det viktigaste i detta sammanhang. Viktiga aspekter är även Förenta staternas roll och de transatlantiska förbindelsernas utveckling samt Natos roll och verksamhet. I Finlands närmiljö betonas förändringarna i Ryssland, Östersjöområdets betydelse och den militära utvecklingen i närområdet, bedömde utrikesminister Tuomioja.

- Finlands säkerhets- och försvarspolitiska handlingslinje siktar till att trygga landets självständighet och samhällets demokratiska grundläggande värderingar samt till att främja medborgarnas säkerhet och välfärd. Finlands handlingslinje baserar sig på ett trovärdigt nationellt försvar, ett fungerande samhälle och en konsekvent utrikespolitik samt en stark internationell ställning och en aktiv verksamhet som EU-medlem. Säkerhets- och försvarspolitiska redogörelsen

EU
NATO
YK
ulko- ja turvallisuuspolitiikka