Utrikesminister Kanerva diskuterade Annapoliskonferensens mål i Mellanöstern

Utrikesminister Ilkka Kanerva träffade den palestinska myndighetens utrikesminister Riad Al-Malki och premiärminister Salam Fayyad i Ramallah onsdagen den 21 november. Den palestinska myndigheten hoppades på en betydande insats av EU vid sidan om USA i synnerhet då resultaten av konferensen i Annapolis ska genomföras. På torsdagen träffar Kanerva sin israeliska kollega Tzipi Livni.

Under sin resa i Mellanöstern träffade utrikesminister Ilkka Kanerva Israels president Shimon Peres. Utrikesminister Kanervas resa till Mellanöstern den 20-22 november är ministerns första resa till regionen och den infaller i ett synnerligen viktigt skede i strävan efter att återuppliva fredsprocessen. Diskussionerna har fokuserat på utsikterna för fredskonferensen i Annapolis i USA nästa vecka och fortsatta åtgärder efter konferensen.

Mötet med Kanerva är israeliska Tzipi Livnis sista utrikesministermöte innan hon på lördag reser till konferensen i USA.

Den palestinska myndighetens utrikesminister Riad Al-Malki framförde för utrikesminister Ilkka Kanerva önskemål om EU:s stöd för de fortsatta åtgärderna efter Annapolis. Samtalen med den palestinska myndighetens utrikesminister Riad Al-Malki och premiärminister Salam Fayyad handlade också om den allmänna politiska situationen i regionen och palestiniernas interna uppdelning. Pariskonferensen i december är en viktig milstolpe i strävan efter att engagera det internationella givarsamfundet att stödja den palestinska myndigheten. Även Finland förbereder för närvarande sitt deltagande i Pariskonferensen.

Minister Kanerva var dessutom gäst hos EU:s civila krishanteringsinsats EUPOL COPPS i Ramallah. Insatsen utbildar palestinska poliser. Finland finansierar för tillfället en polisexpert som deltar i insatsen.

I Israel träffade Kanerva onsdagen den 21 november president Shimon Peres och social- och hälsovårdsminister Isaac Herzog, som nyligen besökte Finland. Peres samtal med Kanerva fokuserade på fredsprocessen och förberedelser inför konferensen i Annapolis. Ministrarna betonade också vikten av tätare bilaterala relationer mellan Finland och Israel och dess talrika möjligheter.

Med minister Herzog diskuterade Kanerva bland annat Israels inrikespolitik, fredsprocessens förutsättningar och den politiska situationen i Mellanöstern.