Finland deltar i förhandlingar om klustervapen

Statsrådets kommunikationsenhet

Pressmeddelande 361/2007
26.11.2007


Vid ett möte måndagen den 26 november behandlade republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott Finlands deltagande i internationella förhandlingar om klustervapen.

Finland deltar i förhandlingarna på två forum, nämligen inom ramen för FN:s konvention om konventionella vapen (Convention on Certain Conventional Weapons, CCW) och genom den s.k. Osloprocessen. Det följande mötet för Osloprocessen arrangeras 5 - 7 december 2007 i Wien. Syftet med processen, som startade i februari 2007 i Oslo, är att före utgången av år 2008 förhandla fram ett rättsligt bindande internationellt fördrag som förbjuder sådana klustervapen som orsakar oacceptabel skada på civilbefolkningen. Cirka 80 länder deltar i förhandlingsprocessen.

Republikens president och utrikes- och säkerhetspolitiska utskottet fattade beslut om att Finland deltar i mötet och även om mandatet för förhandlingarna. Finland anser det viktigt att man ingriper i de humanitära problem som klustervapen orsakar. Enligt Finlands åsikt kan man göra detta bl.a. genom att förbättra den tekniska tillförlitligheten för klustervapen. Eftersom klustervapnen har en viktig betydelse när det gäller att utveckla Finlands försvarsförmåga bör det planerade arrangemanget enligt Finlands åsikt beakta de militära behoven.

Man informerade också republikens president och utrikes- och försvarspolitiska utskottet om hur samarbetet med Sverige och Norge kunde utvecklas på försvarssektorn. Sverige och Norge har sammanställt en redogörelse om möjligheterna att intensifiera försvarssamarbetet mellan länderna. De har konstaterat att samarbetet står öppet även för Finland. Finland har förklarat att landet är intresserat av samarbetet, och man utreder möjligheterna till detta.

Ytterligare information: enhetschefen Outi Holopainen, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 6185, och enhetsdirektören Mari Eteläpää, försvarsministeriet, tfn (09) 1608 8135