Finland uttryckte oro över totalförbud mot abort i Nicaragua

Pressmeddelande 55/2007
29.3.2007

Finland tog tillsammans med de övriga nordiska länderna och Nederländerna ställning till totalförbudet mot abort som kränker kvinnors rättigheter i Nicaragua. Representanter för de nordiska länderna och Nederländerna överlämnade den 28 mars i Managua en démarche till Nicaraguas vice utrikesminister Manuel Colonel Karus, där de uttryckte sin oro över den nya hårdare lagen. Det nicaraguanska parlamentet antog strax före presidentvalet den 5 november 2006 ett totalförbud, som förbjöd den tidigare lagliga medicinska aborten.

Finland, de övriga nordiska länderna och Nederländerna anser att totalförbudet mot abort strider mot kvinnors rättigheter. Representanterna vädjade till Nicaraguas nya regering och parlament om en möjlighet att ta upp lagen till ny behandling. Representanterna påpekade att abort och medicinsk abort är två skilda begrepp och konstaterade att lagen leder till att kvinnor kommer att dö. Representanterna konstaterade att publiciteten kring ärendet kan påverka den allmänna opinionen i fråga om Nicaragua negativt.

Den nya strafflagen, som kriminaliserar medicinsk abort och riskerar gravida kvinnors liv, strider mot allmänna och universella mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter, som Finland värnar. Finland har länge stött kvinnors och flickors rättigheter i Nicaragua och stöder aktivt landets hälsovård, i synnerhet reproduktiv hälsa. Nicaragua är ett av de huvudsakliga mottagarländerna av finländskt utvecklingsbistånd. Genomförandet av det finländska utvecklingssamarbetet är förankrat i respekt för de mänskliga rättigheterna.

Närmare upplysningar: Finlands ambassadör i Nicaragua Marja Luoto, tfn +505 850 8671, och chefen för enheten för Latinamerika och Karibien Jukka Pietikäinen, tfn 040 586 3208

ihmisoikeudet