Suomalaisyritykset mukaan Ukrainan jälleenrakentamiseen

Hyökkäyssodan seurauksista kärsivä Ukraina valmistautuu jälleenrakennukseen. Noin neljäkymmentä suomalaisyritystä osallistuu ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion johdolla Varsovassa 14.–15. marraskuuta 2023 järjestettävään Ukrainan jälleenrakennuskonferenssiin.

Varsovassa 14.–15. marraskuuta 2023 järjestettävä Ukrainan jälleenrakennuskonferenssi tuo yhteen yrityksiä ympäri maailman kertomaan tarjonnastaan ja kuulemaan ukrainalaisilta toimijoilta suoraan tarpeistaan sodan tuhoista selviämiseksi. Suomalaisia yrityksiä osallistuu konferenssiin noin neljäkymmentä. Yritysdelegaation on koonnut Business Finland ja matkaa johtaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio. Lisäksi ministeri Tavio puhuu konferenssin avajaistilaisuudessa ja tapaa muun muassa Ukrainan energiaministeri Herman Halushchenkon.

”Jälleenrakentamistuelle on suuri käytännöllinen, inhimillinen ja moraalinen tarve. Jälleenrakennuksen mittakaava on suuri, ja toiminnan on oltava tarvelähtöistä. Varsovan messut on hyvä tilaisuus suomalaisille yrityksille kuulla ukrainalaisia kumppaneita ja esitellä ratkaisujaan”, toteaa ministeri Tavio.

Ukrainan tukeminen on ratkaisevan tärkeää. Suomi on vastannut tarpeisiin nopeasti mm. antamalla puolustusmateriaalitukea, muuta materiaalitukea sekä kohdistamalla kehitysyhteistyö- ja humanitaarisen avun varoja Ukrainaan. Välittömän tuen lisäksi tarvitaan kuitenkin pitkän aikavälin jälleenrakennusapua.

Suomalaisyrityksillä on jälleenrakennuksessa tarvittavaa osaamista. Keskeisiä aloja Suomen ja suomalaisten yritysten tarjoamassa osaamisessa jälleenrakentamiseen ovat esimerkiksi energiatehokas ja kestävä rakentaminen, energiasektori, puhdas siirtymä, vesi- ja jätehuollon kehittäminen, telekommunikaatio, koulutussektori, sekä oikeusvaltion vahvistamisen tukeminen. Alat vastaavat laajalti Ukrainan tämänhetkisiin tarpeisiin. Jälleenrakennus on myös tiiviisti yhteydessä Ukrainan EU-jäsenyyspyrkimyksiin ja sen vaatimiin uudistuksiin.

Suomi laatii kansallisen suunnitelman Ukrainan jälleenrakentamiseen osallistumisesta yhteistyössä elinkeinoelämän ja Team Finland -verkoston kanssa. Tarkoituksena on löytää rahoitusratkaisuja, jotka helpottavat yritysten osallistumista jälleenrakentamiseen ja vahvistaa neuvontapalveluja suomalaisyrityksille ja elinkeinoelämälle. Kaksiosaisen suunnitelman ensimmäisen osan on tarkoitus valmistua kuluvan vuoden aikana.

Lisätietoja