Pohjoismaiden ja Afrikan maiden ulkoministerit tapaavat Algeriassa

Valtiosihteeri Lauri Tierala edustaa Suomea Algeriassa 16.–18. lokakuuta järjestettävässä Pohjoismaat–Afrikka-ulkoministerikokouksessa (Nordic–African Foreign Ministers’ Meeting, NAFM).

Vastaava kokous järjestettiin edellisen kerran Helsingissä kesäkuussa 2022. Viiden Pohjoismaan lisäksi kokoukseen on kutsuttu ulkoministeritasolla 29 Afrikan maata. Pohjoismaiden ja Afrikan vuosittaisia ulkoministerikokouksia on järjestetty vuodesta 2001 alkaen. Kokouksen keskusteluaiheet kattavat laajasti rauhan ja turvallisuuden, kaupan ja talouden sekä monenkeskisen yhteistyön teemoja.

Valtiosihteeri Tierala alustaa kokouksessa taloudellista yhteistyötä ja kumppanuuksia käsittelevän teemakeskustelun ja tapaa kokouksen yhteydessä Afrikan maiden ulkoministereitä myös kahdenvälisesti.

”Afrikka on Euroopan lähialuetta, jonka strateginen merkitys on kasvussa. Venäjän hyökkäyssodan seuraukset tuntuvat Afrikan maissa muun muassa heikentyneenä ruokaturvana. On tärkeää, että käymme dialogia, jolla vahvistamme maidemme välistä yhteistyötä ja kumppanuutta”, toteaa valtiosihteeri Tierala.

Varsinaisten keskustelujen lisäksi Algeria järjestää kokouksessa nuorisoaiheisen paneelikeskustelun, johon on kutsuttu nuorisodelegaatteja Afrikasta ja Pohjoismaista. Myös Suomen valtuuskunnassa on mukana nuorisodelegaatti. Ensimmäinen nuorisopaneeli järjestettiin vuonna 2022 Suomen aloitteesta Helsingin NAFM-kokouksessa.

Lisätietoja

  • Kaarina Airas, lähetystöneuvos, Afrikan sarven ja itäisen Afrikan yksikkö, puh. +358 295 350 404
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi.