OECD: Latinalaisen Amerikan näkymät ovat valoisat

Useimmat Latinalaisen Amerikan maista ovat onnistuneet tasapainottamaan talouttaan ja vieneet läpi uudistuksia, jotka ovat vakaan talouskehityksen ja köyhyyden vähentämisen edellytyksiä. Tämä on OECD:n tuoreen talouskatsauksen keskeinen johtopäätös.

OECD:n Latin American Economic Outlook huomauttaa, että liiketoiminnalle entistä suotuisampi toimintaympäristö on vetänyt maanosaan runsaasti ulkomaisia sijoituksia. Myös Latinalaisen Amerikan oma yritystoiminta on hyötynyt uudistuksista.

Oman piristysruiskeensa maanosalle on antanut OECD:n mielestä tietoliikenneyhteyksien nopea kehitys. Lankapuhelinyhteyksien paraneminen, mutta ennen kaikkea langattoman tekniikan nopea käyttöönotto ja hintojen aleneminen hyödyttävät myös köyhempiä väestönosia.

Köyhyys ja tuloerot edelleen suurimmat ongelmat

OECD huomauttaa kuitenkin, että Latinalaisen Amerikan mailla on edelleen ratkaistavanaan valtavia haasteita.

Väestön ikääntymiseen liittyviä uhkia tulisi talouskatsauksen mukaan torjua hyvissä ajoin. Muun muassa eläkejärjestelmien uudistamista tulisi OECD:n mielestä vauhdittaa eri puolilla maanosaa. Entistä kattavampi eläketurva on välttämätön myös köyhyyden vastaisessa taistelussa.

Myönteisestä talouskehityksestä huolimatta maailman suurimpiin kuuluvat tuloerot eivät ole kaventuneet. OECD toivoo Latinalaisen Amerikan maiden kiinnittävän huomiota myös julkisten palvelujen rahoituksen turvaamiseen ja julkisen talouden resurssien nykyistä tehokkaampaan käyttöön. Nämä ovat edellytyksiä myös maanosan maiden poliittiselle vakaudelle, OECD toteaa.

Kiinasta enemmän hyötyä kuin haittaa

Latinalaistan Amerikkaa on viime vuosina puhuttanut Kiinan, Intian ja muiden Aasian kehittyvien talouksien tuoma kilpailu. Huoli oman tuotannon näivettymisestä on OECD:n mukaan osin aiheellinen.

Kovimman paineen alle ovat joutuneet Meksiko ja useat muut Keski-Amerikan valtiot. Niiden ylivoimaisesti tärkein kauppakumppani on Yhdysvallat, joka on myös Aasian talousjättien keskeinen vientikohde. Erityisen tiukilla ovat viime vuosina olleet tekstiili- ja elektroniikkateollisuudet.

Sen sijaan muualla Latinalaisessa Amerikassa tilanne ei ole kuitenkaan OECD:n mukaan niin huolestuttava kuin monet ovat ehkä varoittaneet. Talouskatsaus huomauttaa, että Latinalaisen Amerikan maataloustuotteisiin ja muihin luonnonvaroihin pohjautuva vienti poikkeaa suhteellisen paljon Aasian suurvalloista. Tämän vuoksi kilpailua ei juuri esiinny.

OECD sanoo, että useille Latinalaisen Amerikan maille Kiinan noususta on ollut jopa enemmän hyötyä, sillä niiden vientituotteet käyvät nyt hyvin kaupaksi Aasian kasvumarkkinoilla.

Matti Remes

OECD