Rapport om kulturexport offentliggjordes

Styrkeområdena i den finländska kulturexporten är ett stort kreativt kapital, högklassig utbildning och forskning samt gediget teknologiskt kunnande. Däremot brister det i marknadsföring och exportfrämjande. Detta framgår ur den rapport om kulturexport som utarbetats av utredare Hannele Koivunen. Rapporten offentliggjordes den 28 maj.

Kulturproduktion och -export, upplevelseindustri, kreativ ekonomi och det kreativa samhället är begrepp, som nu igen diskuteras, konstaterar chefen för utrikesministeriets informations- och kulturavdelning, Yrjö Länsipuro, i rapportens förord. "Det är fråga om en mycket viktig fråga, som dessutom brådskar. Någonstans därute finns sannolikt nycklarna till Finlands nästa stora framgång och Finlands framtida konkurrenskraft och möjligheter att klara sig", säger Länsipuro.

Rapporten har beställts av undervisningsministeriet, utrikesministeriet och handels- och industriministeriet.

Koivunen föreslår ett antal åtgärder för att främja kulturexporten, såsom inrättandet av ett kluster för kreativ ekonomi i Finland, dvs. Creafin och instiftande av republikens presidents pris för kulturexport.

Rapporten kan läsas på undervisningsministeriets webbsidor www.minedu.fi/opm/hankkeet/kulttuurivienti/index.html(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) (på finska).



kulttuuri