Ordföranden för europeiska forumet för romer Rudko Kawczynski besöker Finland

Pressmeddelande 96/2007
22.5.2007

Ordföranden för europeiska forumet för romer Rudko Kawczynski besöker Finland den 23-25 maj. Kawczynski träffar president Tarja Halonen och utrikesminister Ilkka Kanerva och samtalar med utrikesministeriets tjänstemannaledning.

Forumet för romer inrättades på initiativ av president Halonen i slutet av år 2004 i anslutning till Europarådet. Forumet ger romerna en gemensam röst i beslut som berör romer i Europa. Forumet består av representanter för alla europeiska länder där romer bor. De cirka tio miljoner romerna är Europas största minoritet.

Forumet är en självständig internationell församling, vars relation till Europarådet är fastställt i ett partnerskapsavtal. Forumet samarbetar med internationella organisationer såsom OSSE, EU och FN för att främja romernas rättigheter. Forumet kan ge råd till exempel till regeringar och internationella organisationer.

Kawczynski spelar i egenskap av forumets första ordförande en central roll när det gäller att utforma och stärka forumets verksamhet.

Närmare upplysningar: utrikessekreterare Sini Paukkunen, tfn 09 1605 5323, och enhetschef Johanna Suurpää, tfn 09 1605 6551, utrikesministeriets enhet för politiska frågor gällande mänskliga rättigheter

ihmisoikeudet