Europarådet gav rekommendationer om att främja användningen av minoritetsspråk i Finland

Pressmeddelande 259/2007
23.11.2007

Europarådets ministerkommitté antog den 21 november rekommendationer om att främja användningen av samiska, svenska och romani i Finland. Rekommendationerna gäller genomförandet av den europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk, det vill säga språkstadgan.

Ministerkommittén rekommenderar att Finland fortsättningsvis stärker utbildningen på samiska, i synnerhet genom att utarbeta en systematisk politik och långsiktig finansieringsplan. Användningen av samiska i massmedier ska vidareutvecklas, särskilt i tv och dagspress, vid behov i samarbete med de andra nordiska länderna.

När det gäller de särskilt hotade språken enare- och skoltsamiskan rekommenderar ministerkommittén att Finland i brådskande ordning vidtar åtgärder för att skydda och främja språken, särskilt genom att inrätta permanent språkboverksamhet. Mera satsningar krävs också för att säkerställa tillgången till social- och hälsovårdstjänster på svenska och samiska.

När det gäller romani ska regeringen utveckla och genomföra innovativa strategier för utbildning av romska lärare samt bredda produktionen av läromedel på romani.

Språkstadgan är det första bindande internationella dokumentet som syftar till att stärka minoritetsspråkens ställning. Bestämmelserna i stadgan indelas i allmänna bestämmelser, som förpliktar alla konventionsparter, och fakultativa bestämmelser, som gäller användning av minoritetsspråk i samhällslivet.

Språkstadgan trädde i kraft internationellt och i Finland den 1 mars 1998. Finland lämnade sin tredje periodiska rapport om genomförandet av språkstadgan i mars 2006. Rapporten finns bland annat på utrikesministeriets webbplats.

Europarådets ministerkommitté övervakar genomförandet av språkstadgan bistådd av en expertkommitté. Rekommendationerna bygger på information i Finlands periodiska rapport och andra uppgifter som kommittén skaffat bland annat då den besökte Finland i mars 2006. Under besöket träffade kommittén representanter för regeringen, olika delegationer och det civila samhället.

Närmare upplysningar: lagstiftningssekreterare Krista Oinonen, enheten för människorättsdomstols- och människorättskonventionsärenden, tfn 09 1605 5731, fornamn.efternamn@formin.fi

Euroopan neuvosto
ihmisoikeudet