EU:n ulkoasiainneuvosto keskustelee Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, suhteista Latinalaiseen Amerikkaan ja Karibiaan sekä digitaalisesta diplomatiasta

EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat Luxemburgissa 26. kesäkuuta. Suomea edustaa kokouksessa ulkoministeri Elina Valtonen.

Ulkoasiainneuvosto jatkaa keskustelua Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan. Esille nousevat EU:n sotilaallisen tuen jatkaminen Ukrainalle ja vastuuvelvollisuuskysymykset. Lisäksi ministerit keskustelevat muun muassa Ukrainan rauhansuunnitelmasta.

”Suomen tuki Ukrainalle ja maan suvereniteetille, itsenäisyydelle ja alueelliselle koskemattomuudelle on vankkumaton”, korostaa ulkoministeri Valtonen.

Ulkoministerit keskustelevat myös EU:n ja Latinalaisen Amerikan ja Karibian maiden välisten suhteiden tiivistämisestä. EU:n ja Latinalaisen Amerikan ja Karibian maiden yhteisön (EU-CELAC) huippukokous järjestetään Brysselissä heinäkuussa.

Lisäksi ulkoministerit keskustelevat digitaalisesta diplomatiasta. Ulkoasiainneuvosto käsittelee aihetta EU:n digitaalisen diplomatian kehittämiseksi, huomioiden ulko- ja turvallisuuspoliittisen tilanteen muutoksen ja nopean teknologiakehityksen laajat yhteiskunnalliset, taloudelliset ja turvallisuusvaikutukset.

”On tärkeää tarkastella EU:n ulkosuhteita kokonaisvaltaisesti. Teknologiapolitiikka on merkittävä osa Suomen strategista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa”, toteaa ulkoministeri Valtonen.

Ajankohtaisissa aiheissa ovat esillä muun muassa Tunisia, Kosovon tilanne sekä Armenia ja Azerbaidzhan.

Lisätietoja

  • Laila Clyne, ulkoministerin diplomaattiavustaja, puh +358 295 350 492, laila.clyne@gov.fi
  • Lauri Hirvonen, eurooppakirjeenvaihtaja, EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan yksikön päällikkö, +358 295 350 063, lauri.hirvonen@gov.fi