EU och Israel välkomnar eldupphöret i Gaza

Utrikesministrarna Tzipi Livni och Erkki Tuomioja och EU:s höge representant Javier Solana diskuterade utsikterna för fred i Mellanöstern. Både EU-trojkan och Israel såg det två dagar gamla eldupphöret i Gaza mellan Israel och palestinierna som en positiv utveckling i fredsprocessen i Mellanöstern.

"Ett eldupphör är dock alltid bräckligt utan en politisk process", varnade utrikesminister Erkki Tuomioja vid en presskonferens efter trojkamötet mellan EU och Israel måndagen den 27 november. Mötet ägde rum i Tammerfors i anslutning till den åttonde utrikesministerkonferensen mellan EU och partnerländerna kring Medelhavet inom ramen för den så kallade Barcelonaprocessen. Trojkan träffade Israels utrikesminister Tzipi Livni. Vid sidan om utrikesminister Tuomioja företräddes EU av EU:s kommissionär med ansvar för yttre förbindelser Benita Ferrero-Waldner, EU:s höge representant för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken Javier Solana och Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier.

Det gladde mig att se att våra åsikter kommit så nära varandra ", sade Tuomioja med hänvisning till agendan för mötet mellan EU och Israel, som omfattade fredsprocessen i Mellanöstern, Irans kärnprogram, relationerna mellan EU och Israel samt Barcelonaprocessen.

Utrikesminister Livni delade EU:s optimism och sade sig hoppas att eldupphöret går att utvidga till Västbanken. Eldupphöret är endast ett första steg, sade hon, och världssamfundet borde nu driva på ett avståndstagande från våld och terrorism, vilket vore ett synnerligen viktigt budskap till stöd för moderata palestinier.

Livni hänvisade till den israeliske premiärministern Ehud Olmerts tal tidigare på måndagen, där han sade sig vara redo att frige upp till tusen palestinska fångar i utbyte mot den israeliske soldaten som tillfångatogs i juni. I sitt omfattande linjetal erbjöd Olmert även ett antal humanitära och ekonomiska eftergifter om våldet mot Israel upphör.

"En palestinsk stat ligger i vårt intresse", sade Livni och tillade att målet är två stater som lever i fredlig samexistens.

Livni berömde den senaste tidens framsteg i relationerna mellan EU och Israel och sade att detta till stor del berodde på att Israel öppnat sig mer för Europa.

Om eldupphöret håller kommer det att förändra hela stämningen i Mellanöstern, sade EU:s höge representant Javier Solana. Han tillade att EU för närvarande väntar på att palestinierna skall bilda en ny regering, att Israel skall lindra den humanitära situationen i Gaza och på Västbanken och ta itu med den viktiga bosättningsfrågan samt på att få se hur palestiniernas politiska förväntningar uppfylls.