Syriensändebudet Brahimi gäst vid fredsmedlingsgruppens utrikesministermöte

Pressmeddelande 229/2012
28.9.2012

Finland stod värd för det tredje ministermötet för fredsmedlingsgruppen Friends of Mediation i New York den 27 september. Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja och Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoğlu var tillsammans ordförande för mötet. Mötet öppnades av republikens president Sauli Niinistö.

Förutom mötesordförandena deltog utrikesministrar eller vice utrikesministrar från femton länder i mötet. FN företräddes av vice generalsekreterare Jan Eliasson. Också OSSE:s generalsekreterare Lamberto Zannier, Afrikanska unionens kommissarie för fred och säkerhet Ramante Lamamra och de amerikanska staternas samarbetsorganisation OAS:s vice generalsekreterare Albert Ramdin deltog i mötet.

Enligt Brahimi är en av fredsmedlingens största utmaningar att medlaren aldrig har tillräckligt med information om den pågående situationen. Foto: Pirjo-Liisa Heikkilä Enligt Brahimi är en av fredsmedlingens största utmaningar att medlaren aldrig har tillräckligt med information om den pågående situationen. Foto: Pirjo-Liisa Heikkilä

FN:s och Arabförbundets gemensamma Syriensändebud Lakhdar Brahimi deltog som inbjuden gäst. Enligt Brahimi är en av fredsmedlingens största utmaningar att medlaren aldrig har tillräckligt med information om den pågående situationen. En god fredsmedlare måste vara ödmjuk och samla in möjligast mycket kunskap om situationen och de olika parternas åsikter.

I sitt anförande föreslog utrikesminister Tuomioja att det internationella samfundet borde sträva efter att för varje internationell kris utnämna en gemensam ledande medlare. Tuomioja uttryckte också sitt stöd för FN:s riktlinjer för fredsmedling som publicerades samma dag. Riktlinjerna innehåller åtta grundläggande principer som fredsmedlare ska följa. Dessa är bland annat parternas godkännande, att följa internationell lag och att höra alla relevanta parter.

Tuomioja betonade också vikten av att kvinnor involveras i fredsprocessen. FN:s generalsekreterares avsikt att utnämna en kvinna till ledningen för någon fredsprocess är mycket välkommen.

Tuomioja lyfte i sitt tal fram behovet av att säkerställa finansieringen för fredsmedling. Genom att stärka fredsmedlingens roll kan FN spara in på utgifterna för fredsbevaring. Fredsmedlingen borde ses som en av FN:s kärnfunktioner som finansieras ur FN:s budget. För närvarande är finansieringen i praktiken helt beroende av bidrag från medlemsstaterna.

Det ingår 34 stater och åtta internationella organisationer i fredsmedlingsgruppen Friends of Mediation.

 

 

YK
kriisinhallinta