Finland stöder bekämpning av oljeskador i Libanon

Utrikesministeriet
Miljöministeriet

Pressmeddelande 305/2006
22.8.2006

Finland deltar i bekämpningen av oljeskadorna vid Libanons kust genom att leverera bekämpnings- och rengöringsmateriel för den libanesiska regeringens bruk. Stödet som beviljats ur biståndsmedlen kanaliseras till Finlands miljöcentral (SYKE), som levererar oljebekämpningsmateriel till krisområdet så fort som möjligt. Projektets sammanlagda kostnader uppgår till cirka 600 000 euro.

Beslutet bygger på en vädjan från den libanesiska regeringen och Medelhavsområdets oljebekämpningscentrum till EU att sätta igång Europeiska unionens räddningstjänstmekanism (Civil Protection Mechanism). Syftet med mekanismen är att skydda befolkningen från förödelser efter katastrofer orsakade av naturen och människan. Europeiska kommissionen står för samordningen av medlemsländernas oljebekämpningshjälp.

Flera EU-länder har redan erbjudit Libanon hjälp, men hjälpbehovet är fortfarande stort. Enligt vissa beräkningar tar det flera år att städa upp spåren av oljeskadorna.

"Finland vädjar som EU:s ordförandeland till alla EU-länder att erbjuda den libanesiska regeringen hjälp", säger miljöminister Jan-Erik Enestam. "Både Medelhavet och Östersjön är strategiskt viktiga havsområden för Europeiska unionen och därmed är bekämpningen av oljeskadorna hela unionens sak. Olje- och kemikalietransporter på båda haven och behandlingen av dem är ett eventuellt hot mot miljön och människans hälsa", konstaterar Enestam.

Uppskattningsvis 15 000 ton tung eldningsolja läckte ut i havet i juli då Israel bombade värmekraftverket Jiyeh söder om Beirut. Oljan har förorenat cirka 150 kilometer av den libanesiska kusten. I områdets natur är fåglarna och havssköldpaddorna de mest utsatta. Oljan utgör även ett hot mot grundvattnet. På stranden i Byblos, som upptagits på Unescos världsarvslista, är oljelagret 1,2 meter tjockt.

Enligt utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki, som nyligen besökte området, är oljeskadorna ett allvarligt hot mot området, dess människor och näringsliv, och måste åtgärdas omedelbart. "Situationen har redan avsevärt försvårat vanliga libanesers liv. Bekämpningen av de miljöskador som kriget orsakat är ett viktigt steg i återuppbyggnaden av regionen", konstaterar Lehtomäki.

Närmare upplysningar: ambassadrådet Anna Gebremedhin, utrikesministeriet, tfn  09 1605 6396, miljörådet Olli Pahkala, miljöministeriet, tfn 09 1603 9737, enhetschef Kari Lampela, Finlands miljöcentral, tfn 020 490 2471

EU Commission Monitoring and Information Centre (MIC):
http://ec.europa.eu/environment/civil/prote/mic.htm(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Regional Marine Pollution Emergency Response Centre for the Mediterranean Sea (REMPEC):
http://www.rempec.org(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

United Nations Environment Programme (UNEP):
http://www.unep.org/lebanon(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)