Finlands deltagande i FN-operationer


Statsrådets informationsenhet
Pressmeddelande 39/2004
6.2.2004




Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska utskott behandlade vid sitt möte fredagen den 6 februari Finlands deltagande i FN:s UNMEE-operation i Etiopien och Eritrea samt i KFOR-operationen i Kosovo.

Finland skickade i juni 2003 ett stabs- och vaktkompani för ett uppdrag på ett år till UNMEE-operationen. Situationen i Eritrea och Etiopien är fortfarande spänd. Det i 2000 års fredsavtal överenskomna utstakandet av gränsen har inte kunnat verkställas. FN har till Finland framställt en begäran om fortsatt deltagande i den fredsbevarande verksamheten. Med tanke på helhetssituationen i Afrikas horn samt p.g.a. situationen i Etiopien och Eritrea är ett deltagande i UNMEE-operationen ändamålsenligt ända till utgången av år 2004.

Finland har med en bataljon deltagit i KFOR-operationen ända sedan år 1999. Situationen i Kosovo är relativt stabil, trots att frågan om Kosovos framtida ställning fortfarande är öppen. Nato har dragit ner på KFOR-trupperna och meningen är att förnya truppernas struktur. Samtidigt är avsikten att gradvis minska Finlands deltagande så, att styrkan i Kosovo vid utgången av år 2004 uppgår till högst 550 man.

Ytterligare information: enhetens chef Elina Kalkku, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5480









YK