Ministrarna Tuomioja och Hautala besöker Helsingforsgymnasium på Ahtisaaridagen

Pressmeddelande 258/2012
5.11.2012

Torsdagen den 8 november 2012 firas den nationella Ahtisaaridagen för andra gången. En av Ahtisaaridagens idéer är att öka kunskapen i skolan om hur man förebygger och löser konflikter. Dagen ska sprida kunskap om betydelsen av medling, både internationellt och i skolans egen vardag. Utrikesminister Erkki Tuomioja och utvecklingsminister Heidi Hautala besöker Helsingfors mediegymnasium (Helsingin medialukio, Moisiovägen 3, Mosabacka) på Ahtisaaridagen, torsdagen den 8 november kl. 10–12.

Eleverna frågar – ministrarna svarar

Förmiddagen inleds med en diskussion mellan ministrarna och eleverna. Ministrarna håller först korta inlägg och sedan får eleverna intervjua ministrarna om Finlands roll i världen, om internationell politik och fredsmedling. Diskussionen filmas och visas i direktsändning i alla mediegymnasiets klasser och partnerskolor i Helsingfors. De elever som följer diskussionen på distans kan ställa frågor till ministrarna genom de sociala medierna.

Förhandla om fred i Kurkum i Ahtisaaridagens konfliktlösningsspel

Efter diskussionen kommer eleverna och ministrarna Tuomioja och Hautala att förflytta sig till klassrummen för att spela ett rollspel om konfliktlösning som utvecklats särskilt för Ahtisaaridagen. I rollspelet, som producerats av utrikesministeriet, förhandlar man om en gemensam lösning på krisen i den uppdiktade staten Kurkum. Under spelets ska eleverna bland annat föreställa sig att de sitter i landets regering, hör till separatisterna eller arbetar för en frivilligorganisation. Ministrarna hjälper eleverna med goda råd till exempel om hur man bäst finner en kompromiss i en förhandlingssituation.

Konfliktlösningsspelet är en introduktion till att fundera på konflikter, kriser, fred och medling. Målet är att man genom att inta olika roller ska förstå hur komplexa konflikter och kriser kan vara och varför det är så svårt att lösa konflikter mellan och inom stater. Spelet finns tillgängligt på finska för alla gymnasier och kan laddas ner på Ahtisaaridagens webbplats.

Förutom ministrarna besöker också utrikesministeriets tjänstemän, president Martti Ahtisaari och anställda vid Crisis Management Initiative skolor i Helsingfors. Under dagen vill man särskilt lyfta fram betydelsen av fredsmedling och försoning i vardagen och den finländska fredsmedlingskompetensen.

För mera information: Chef för kommunikationsenheten Keijo Norvanto, tfn 040-520 3925

kriisinhallinta