Fortsatta skogsbränder i nordvästra Ryssland Inrikesministeriets satellitbild visar brandsituationen i närområdena den 11 augusti klockan 14.58. I bilden har bränder som brutit ut från och med den 4 augusti märkts med grönt och bränder som brutit ut den 11 augusti med rött.

Pressmeddelande 291/2006
11.8.2006

Skogs- och markbränderna fortsätter på Ryska federationens område. Sammanlagt pågår 242 bränder, varav de flesta i nordvästra Ryssland. Under de senaste dagarna har 112 bränder konstaterats i Karelska republiken inom ett område på sammanlagt 232 hektar, 73 bränder i Leningradregionen inom ett område på 134 hektar och 11 bränder inom ett område på 46 hektar i Murmanskregionen. I Archangelskregionen har 68 hektar brunnit.

Flera markbränder kan observeras invid riksvägarna. Enligt myndigheterna i Leningradregionen är de värsta regionerna Svetogorsk samt distrikten Viborg och Kingissep. Bränderna i områdena har lokaliserats, och enligt myndigheterna är de redan under kontroll. Skogsbränderna i Karelska republiken är också lokaliserade och under kontroll. I Murmansk härjar inga bränder i bebodda områden.

De större bränderna som det rapporterades om i början av veckan har släckts, men de ryker fortfarande. Särskilt problematiska är bränderna i torvmossar, som är svåra att släcka. Vindriktningen är fortfarande ogynnsam för Finland, vilket leder till sämre luftkvalitet i sydöstra Finland och tillfälliga sikt- och luktproblem ända till huvudstadsregionen. De ryska myndigheterna meddelar att de hindrat spridningen av stora bränder till Finland och att släckningsarbetet pågår.

Det går att köra längs huvudvägarna mellan finska gränsen och S:t Petersburg, men det kan ställvis förekomma rök på vägarna. Röken har tills vidare inte orsakat olägenheter i staden S:t Petersburg.

Finländare som vistas i nordvästra Ryssland uppmanas iaktta försiktighet särskilt under helgen eftersom brandsituationen fortfarande kan försämras då utflykterna ökar i popularitet. Torkan väntas dessutom fortsätta över helgen.

Inrikesministeriets satellitbild ovan visar brandsituationen i närområdena den 11 augusti klockan 14.58. I bilden har bränder som brutit ut från och med den 4 augusti märkts med grönt och bränder som brutit ut under det senaste dygnet med rött.

Närmare upplysningar: utrikessekreterare Marja Liivala, utrikesministeriets Rysslandsenhet, tfn 09 1605 5652

Venäjä
lähialueyhteistyö
metsäpalot