Europadomstolens dom i två mål om yttrandefrihet

Pressmeddelande 8/2014
14.1.2014

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, Europadomstolen, har den 14 januari avgett två domar som rör Finland, enligt vilka Europakonventionens artikel 10 inte har kränkts.

De klagande dömdes till bötesstraff i en nationell rättegång för spridandet av uppgifter som kränker privatlivet i en bok som publicerades 2007. Den ena klagande dömdes därtill att betala skadestånd för psyksikt lidande samt rättegångskostnader. Det ansågs att det i den boken framställts information och antydningar om sexliv och om intima privata händelser, som hör till kärnområdet i den före detta statsministerns privatliv och som det var orätt att publicera utan statsministerns tillstånd.

Europadomstolen håller med parterna om att det gjorts intrång på de klagandes yttrandefrihet. Domstolen konstaterar ändå att intrånget hade stöd av lagen och att dess berättigade avsikt var att skydda andra personers anseende och rättigheter. Enligt Europadomstolen är motiven som framhölls för att begränsa yttrandefriheten betydelsefulla och tillräckliga för att visa att begränsandet var nödvändigt. Europadomstolen anser att de nationella domstolarna bedömde fallet utgående från Europakonventionens artikel 10 och att man uppnådde en rimlig balans mellan de olika intressena i målet. Europadomstolen fäster särskild uppmärksamhet vid att alla nationella domstolar, särskilt högsta domstolen, i sina motiveringar hade avvägt de klagandes yttrandefrihet i förhållande till den före detta statsministerns anseende. Europadomstolen påpekar därtill att högsta domstolen i sin granskning avgränsade de problematiska passager i boken som den ansåg att krävde att de klagandes yttrandefrihet begränsades för att skydda den före detta statsministerns rätt till privatliv. Europadomstolen anser att de bötesstraff som de klagande dömdes till är rimliga. De ersättningar som den ena klagande dömdes till anser Europadomstolen vara orimliga, men ser inte detta som en tillräcklig orsak till ett annan avgörande i fallet.

I sitt avgörande konstaterar Europadomstolen också bland annat att trots att tyngdpunkten i boken ligger på den ena klagandes privatliv så innehåller boken också uppgifter av allmänt intresse. Till dessa delar var publiceringen av boken berättigad med tanke på allmänhetens rätt till information. Europadomstolen fäster också uppmärksamhet vid att de publicerade uppgifterna inte har ansetts felaktiga eller att de klagande på annat sätt anklagats för ohederligt förfarande. Det är också klart att den före detta statsministern var en offentlig person när boken publicerades. Man kunde kräva att han skulle uthärda sådan ingående offentlig granskning som kunde ha en negativ inverkan på hans heder eller anseende, än en privatperson.

För mera information: lagstiftningssekreterare Satu Sistonen, enheten för människorättsdomstols- och konventionsärenden, tfn 0295 351 789

ihmisoikeudet
kansainvälinen oikeus