EU:s utrikesministrar diskuterar Syrien, Iran, Mali och EU:s östra grannskap

Pressmeddelande 232/2012
12.10.2012

EU:s utrikesministrar sammanträder i rådet för utrikes frågor den 15 oktober i Luxemburg. På dagordningen står situationen i EU:s södra grannskap, fredsprocessen i Mellanöstern, Iran, Mali, EU:s östliga partnerskap och relationen mellan EU och Kina. Utrikesminister Erkki Tuomioja företräder Finland vid mötet.

I diskussionen om EU:s södra grannskap behandlas framför allt Syriens humanitära situation, flyktingsituationen och EU:s möjligheter att stödja strävandena att finna en lösning på konflikten. Ministrarna diskuterar en utvidgning av de restriktiva åtgärderna mot Syriens regering. Angående Egypten ska ministrarna diskutera förberedelserna inför mötet mellan EU och Egypten (EU-Egypt Task Force) i Kairo den 13–14 november 2012, vars mål är att stödja den ekonomiska och samhälleliga utvecklingen i Egypten.

Utrikesministrarna kommer också att ta upp de aktuella utsikterna för fredsprocessen i Mellanöstern. För närvarande är särskilt den palestinska myndighetens mycket svaga ekonomi en orsak till oro.

Rådet för utrikes frågor ska diskutera det senaste angående Irans kärnprogram, framtidsutsikterna för EU3+3-gruppens förhandlingar med Iran och Irans samarbete med IAEA. Ministrarna diskuterar möjligheten att utvidga EU:s sanktioner mot Iran till följd av kärnprogrammet.

Diskussionen om EU:s östra grannskap handlar främst om Georgien och Vitryssland. I början av oktober hölls val i Georgien som allmänt anses ha avlöpt väl och ministrarna för bland annat diskussion om det framtida samarbetet mellan EU och Georgien för att reformerna ska fortgå. EU är oroad över utvecklingen i Vitryssland, där det hölls val i slutet av september. Utrikesministrarna diskuterar det aktuella läger i landet och EU:s sanktioner.

Rådet kommer också att ta upp situationen i Sahel, särskilt i Mali. Man diskuterar EU:s möjlighet att stödja Malis säkerhetssektor genom en krishanteringsoperation med fokus på utbildning. Ministrarna ska också diskutera stödet till Västafrikanska staternas ekonomiska gemenskap ECOWAS, för att finna en lösning på krisen.

Utrikesministrarna kommer att diskutera relationen mellan EU och Kina i ljuset av toppmötet mellan länderna i september och Kinas kommande byte av statschef.

Kvällen innan rådets möte, den 14 oktober, är Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov utrikesministrarnas middagsgäst. Under middagen diskuteras framför allt bilaterala ärenden mellan EU och Ryssland, såsom visumfrihet och energisamarbete. Också andra aktuella frågor, till exempel gällande Syrien och Iran, kan komma upp. Diskussionen fungerar som underlag för det följande toppmötet mellan EU och Ryssland som planeras i Bryssel i december.

För mera information: Europakorrespondent Tarja Fernández, tfn 040 590 9855, assistent Johanna Laine, utrikesministerns kabinett, tfn 040 526 7579
 

EU