Ahtisaaridagen erbjuder nya perspektiv på fredsmedling

Pressmeddelande 257/2012
5.11.2012

Den nationella Ahtisaaridagen firas torsdagen den 8 november 2012. Huvudorten är i år Helsingfors och programmet riktar sig både till skolorna, till den breda allmänheten och till experter.

Alla Finlands skolor kan delta i firandet av Ahtisaaridagen och ta upp betydelsen av medling och försoning.

”Elever som utnämns till medlare i skolan kan fungera som förebilder. Medling kan vara en vardaglig färdighet som man lär sig redan som ung”, säger utrikesminister Erkki  Tuomioja.

President Ahtisaari och ministrarna Tuomioja och Hautala träffar skolungdomar

President Martti Ahtisaari besöker under förmiddagen två Helsingforsskolor för att överräcka pris till elever som främjat medling i skolan. I år besöker president Ahtisaari Kallahden peruskoulu och Nordsjö lågstadieskola. På eftermiddagen deltar president Ahtisaari i en fest för medlareleverna som ordnas av Utbildningsverket i Helsingfors. Nio Helsingforsskolor väljer skolans egna medlare och medlareleverna offentliggörs på Ahtisaaridagen.

Utrikesminister Erkki Tuomioja och utvecklingsminister Heidi Hautala besöker mediegymnasiet Helsingin medialukio i Mosabacka. På programmet står en diskussion mellan ministrarna och eleverna och efteråt deltar ministrarna i ett rollspel om konfliktlösning med eleverna. Under spelet ska man lösa en konflikt i den uppdiktade staten Kurkum.

Ahtisaaridagen firas också i skolor i bland annat Uleåborg och Kuopio. Dessutom för webbskolan Environment Online, med bas i Joensuu, ut Ahtisaaridagen i världen bland genom att ordna trädplantering i Indonesien.

Samhällsfred på Helsingfors universitet

Ahtisaaridagen fortsätter med en offentlig paneldebatt på Helsingfors universitet på eftermiddagen. President Martti Ahtisaari, experten på internationell rätt Jarna Petman från Helsingfors universitet och journalisten, författaren och regissören Elina Hirvonen diskuterar samhällsfred i Finland och i världen.

”Det är viktigt att man under Ahtisaaridagen diskuterar förutsättningarna för fred både här och på annat håll. Man kan sällan uppnå fred utan vissa grundläggande faktorer, såsom en trygg närmiljö, rent vatten och tryggad skolgång för flickor. I vårt eget samhälle har vi alla de här grundförutsättningarna”, säger utvecklingsminister Heidi Hautala.

Paneldebatten på universitetet är offentlig, men kräver förhandsanmälan. Man kan även följa den i direktsändning på webben.

Demokratiaktivisten George Soros talar vid expertseminarium

Ahtisaaridagen fortsätter fredagen den 9 november med ett internationellt expertseminarium i Helsingfors stadshus. I panelen ingår president Ahtisaari, grundaren av Open Society Institute George Soros, BBC:s korrespondent Lyse Doucet och general Robert Mood, tidigare bland annat ansvarig för FN:s observatörsstyrkor. Utrikesminister Erkki Tuomioja,  verkställande direktör Anne Berner och OS-medaljören Silja Lehtinen kommenterar panelen. Tema för diskussionen är hur det instabila ekonomiska läget inverkar på fredsmedlingen. Seminariet ordnas av Crisis Management Initiative och Utrikespolitiska institutet som en del av Ahtisaaridagen.

Den nationella Ahtisaaridagen, som firas för andra gången i år, strävar efter att öka kunskapen om hur man förebygger och löser konflikter både internationellt och i vardagen. Under dagen vill man särskilt lyfta fram betydelsen av fredsmedling och försoning i vardagen och den finländska fredsmedlingskompetensen.

Ahtisaaridagen firas varje år i november kring Marttis namnsdag (10.11). Ahtisaaridagen arrangeras huvudsakligen av utrikesministeriet, undervisnings- och kulturministeriet och Utbildningsstyrelsen.

För mera information:
Chef för kommunikationsenheten Keijo Norvanto, tfn 040-520 3925, utrikesministeriet (allmän samordning, ministrarnas skolbesök)
Kommunikationsdirektör Elina Lehtinen, tfn 040 834 0465, CMI (expertseminariet, president Ahtisaaris skolbesök)
Kontaktchef Ira Leväaho, tfn 050 5058 152, Helsingfors universitets samhällsrelationer (den offentliga diskussionen vid universitetet)


kriisinhallinta