Innovationscentren hjälper att införliva teknik i undervisningen i utvecklingsländer

Generaldirektören för FN:s barnfond UNICEF Catherine Russell besökte UNICEF:s center för lärande och innovativ finansiering i Finland för att få en inblick i centrens verksamhet. Innovationscentren inledde verksamheten i början av året.

Catherine Russel och Ville Skinnari diskuterade med intressegrupperna möjligheterna att främja högkvalitativ undervisning i utvecklingsländer med hjälp av undervisningsteknik. Bild: Konsta Partanen/UM

Företrädare för utrikesministeriet, UNICEF och finländska aktörer och företag inom utbildningssektorn diskuterade vid ett gemensamt rundabordsmöte möjligheterna att dra nytta av finländska tekniska och sociala innovationer i undervisningen och i UNICEF:s arbete globalt.

I diskussionen som leddes av utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari deltog bland annat företrädare för undervisningsministeriet, utbildningsstyrelsen, Helsingfors stad, Nokia, Fingo, Finnfund och Eduten.

Allt fler barn får gå i skola, men lär sig inte de grundläggande färdigheterna

Enligt Catherine Russell börjar nästan alla världens barn skolan, men över 600 miljoner barn lär sig inte ens de grundläggande färdigheterna. I sitt anförande lyfte Russell fram att lärandet ska ses som en investering i framtiden och inte bara som en utgift.  

Tillgången till nya typer av undervisningsteknik och -lösningar är globalt sett mycket ojämlik. Utvecklingsländernas undervisningssektorer behöver hjälp för att integrera undervisningstekniken i den lokala undervisningen.

I de innovationscenter som finns i Finland deltar aktörer från både den offentliga och den privata sektorn. Centret för lärande tillhandahåller lösningar för digitalt lärande för UNICEF:s programländer och samarbetar med Eduten bland annat kring utveckling av matematikundervisningen. Det finns också planer på att ingå partnerskap med Utbildningsstyrelsens kompetenscenter för utvecklingssamarbete inom utbildningssektorn.

Centret för innovativ finansiering fokuserar på att påverka finansmarknaden för att investeringar kan användas för att tillgodose barnens rättigheter. Centret kan till exempel skapa fonder såväl med institutionella som privata investerare och utveckla nya sätt att samla in medel. Centrets expertis bidrar också till UNICEF:s arbete inom utbildningssektorn. 

Finland och UNICEF har redan i flera års tid främjat innovationssamarbetet. I fjol uppgick Finlands allmänna stöd till UNICEF till 7 miljoner euro. Av denna summa gick 1,5 miljoner euro till innovationsfonder.