22.11.2022

Filippinerna: resemeddelande

Risknivå

Iaktta normal försiktighet

Avvikande risknivå

Zamboanga Peninsula (Region IX): Undvik alla resor
Autonomous Region in Muslim Mindanao (ARMM): Undvik alla resor

Ytterligare uppgifter om risknivån

Iaktta allmän försiktighet. Det förekommer en viss risk för terrorattacker i synnerhet på Mindanao i södra Filippinerna och i Metro Manila. Följ väderleksrapporterna under regnperioden. Undvik alla resor till Mindanaos sydvästra delar, halvön Zamboanga och Suluöarna.

Aktuellt

På grund av coronapandemin kan läget och restriktionerna ändras plötsligt och utan förvarning. Aktuell information om läget i Filippinerna hittar du på ambassadens webbplats https://finlandabroad.fi/web/phl/forsta-sidan(Länk till en annan webbplats.) och genom att följa de lokala myndigheternas information. Ambassaden delar också aktuell information i sociala medier.

Utrikesministeriets resemeddelanden är rekommendationer

Du ansvarar alltid själv för dina beslut om vart och när du reser. De lokala myndigheterna har det primära ansvaret för att trygga säkerheten för alla människor som befinner sig i landet och i nödsituationer ansvarar de för sök- och räddningsinsatser. I krissituationer ska du följa de lokala myndigheternas anvisningar. Följ nyhetsrapporteringen i media och informationen på ambassadens webbplats, i Facebook och på Twitter. Utrikesministeriet och Finlands ambassader och konsulat hjälper finländare enligt lagen om konsulära tjänster. Om Finland inte har diplomatisk representation i ett land utanför EU kan du vända dig till en annan EU-stats representation. Om du deltar i en paketresa är det i första hand researrangören som hjälper dig.
Lag om konsulära tjänster http://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/1999/19990498(Länk till en annan webbplats.)
EU-direktivet om konsulärt skydd för EU-medborgare https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/?uri=CELEX:32015L0637(Länk till en annan webbplats.)
Lag om kombinerade resetjänster https://www.finlex.fi/sv/laki/alkup/2017/20170901(Länk till en annan webbplats.)

Utrikesministeriet rekommenderar att du gör en reseanmälan.
Reseanmälan https://reseanmalan.fi(Länk till en annan webbplats.)

Allmänna säkerhetsläget

Utrikesministeriet rekommenderar att man är extra försiktig och vaksam när man rör sig på offentliga platser. Terrorattacker och/eller politiska oroligheter är inte uteslutna.

Det inrikespolitiska läget är huvudsakligen lugnt men politiska demonstrationer och massmöten kan förekomma. Också lugna demonstrationer kan till sin storlek bli omfattande och våldsamma. Det lönar sig inte att följa folksamlingar på nära håll.

Under de lokala högtidsdagarna höjs beredskapsnivån ytterligare. Offentliga lokaler, såsom bussterminaler, färjehamnar, köpcenter och kyrkor, kan bli föremål för attacker.

Säkerhetsarrangemangen kan vara bristfälliga i de stora köpcentren i Manila och vid tillställningar som lockar stora folkmassor, såsom konserter eller religiösa evenemang.

De filippinska myndigheterna påminner regelbundet om risken för terrorattacker. Risken för terrorattacker och andra oroligheter förekommer främst på Mindanao och Suluöarna, men också huvudstadsregionen Metro Manila och andra stora städer kan utgöra eventuella mål.

I regionen Centrala Visayas och på Palawan, inklusive Puerto Princesa City och Puerto Princesa Subterranean River National Park, förekommer en risk för kidnappningar och terrorhot.
Väpnade sammandrabbningar förekommer i synnerhet mellan den filippinska militären och de muslimska separatisterna och i områdena för den kommunistiska extremrörelsen, bland annat på norra Luzon och östra Mindanao.

Det råder undantagstillstånd (martial law) på ön Mindanao på grund av åtgärderna mot terrorism. Trots att undantagstillståndet upphörde i slutet av 2019, har man på ön Mindanao inte helt och hållet uppnått normala förhållanden.

Resenärer till Mindanao bör extra noga följa med situationen via lokala nyhetsmedier och följa de lokala myndigheternas anvisningar.

Sammandrabbningar som krävt civila offer har även förekommit på ön Bohol som hör till Visayaöarna och i delar av centrala Mindanao, till exempel i provinserna Cotabato, Lanao del Sur och Lanao del Norte.

Också små bomb- och granatattacker har förekommit i de muslimska områdena på Mindanao (BARMM Bangsamoro Autonomous Region of Muslim Mindanao) och bland annat i Cotabato, Kidapawa, Zamboanga, General Santos, Davao, Illigan och Cagayan de Oro.

Sammandrabbningarna mellan terroristorganisationen Abu Sayyaf och armén fortsätter på Mindanao och särskilt i Suluarkipelagen, inklusive öarna Basilan, Tawi Tawi och Jolo. Det har hänt att västerlänningar kidnappats i dessa områden under de senaste åren.

På grund av risken för oroligheter, väpnade sammandrabbningar och kidnappningar avråder vi från resor till sydvästra Mindanao, Zamboangahalvön och Suluarkipelagen.

Vi rekommenderar inte heller resor till isolerade stränder i södra Filippinerna på grund av kidnappningsgrupperna som är verksamma i de närliggande havsområdena. Kidnappningarna riktar sig ofta mot regeringsrepresentanter eller förmögna personer ur lokalbefolkningen men resenärer ska trots det iaktta försiktighet.

Det allmänna nödnumret är 911.

Brottsligheten

Gatubrottslighet som beror på fattigdom är vanligt på Filippinerna. Bland annat rån av handväskor är vanliga och har till och med lett till brott mot liv. Rånarna använder ofta motorcykel. I köpcenter och på nattklubbar varnas tidvis personer som rör sig ensamma för rån, där rånarna kan använda kemikalier som har en förlamande effekt.

Det är bäst att hålla sig borta från mörka gator och folksamlingar och undvika att röra sig ensam utanför Metro-Manila, och om natten även i stadsområdet. Det har också kommit fram att taxichaufförer medverkat i rån av passagerare. Vi rekommenderar därför att du anlitar en taxi på bevakade platser såsom officiella taxistolpar vid köpcenter och hotell, där bilens registernummer antecknas. Grab som kan bokas via nätet är populärt eftersom resans pris bestäms redan i samband med bokningen.

Förhåll dig misstänksamt till drinkar och mat som erbjuds av främmande personer. De kan ha tillsatt så kallade knockoutdroppar (droger) i dem i överfalls- eller rånssyfte.

När polisen och kriminella drabbar samman kan också utomstående träffas av skott. I sådana situationer ska du lämna platsen så fort som möjligt.

Landets regering för ett omfattande krig mot droger och förhåller sig mycket allvarligt till narkotikabrott.

Om man blir uppmanad att intyga sin identitet ska man kunna visa ett intyg, en kopia av passet räcker vanligtvis.

Om ditt pass försvinner eller blir stulet ska du göra en anmälan till den lokala polisstationen. Om Finland inte har en ambassad eller ett konsulat i landet kan du ansöka om en provisorisk resehandling (Emergency Travel Document, ETD) vid en annan EU-stats ambassad.

Ta kopior av dina viktigaste dokument, såsom passet och biljetterna, och förvara dem skilt från originalen.

Trafiken

Trafikkulturen skiljer sig markant från den finländska. Färdmedlen och taxibilarna kan vara i dåligt skick, och körstilen kan ibland vara aggressiv och oförutsägbar. Vägarna kan vara i dåligt skick i städerna, och speciellt på landsbygden. Filippinska bilar är vanligtvis inte försäkrade, vilket är bra att veta om en olycka inträffar.

Landets bussbestånd är delvis gammalt och i dåligt skick. På de längre sträckorna inträffar det regelbundet olyckor som kräver dödsoffer. Välj bussbolag med omsorg. Vi avråder från att använda nattbussar.
Framför allt i Metro-Manila kan trafikstockningar förorsaka avsevärda förseningar.

Arméns och polisens utökade säkerhetskontroller i Metro Manila och på andra platser som klassificerats som centrala, till exempel på flygfälten, i hamnarna och längs med huvudlederna, orsakar dröjsmål när man reser. Man bör förbereda sig på att bilar och handväskor kontrolleras när man kommer till offentliga platser, till exempel köpcenter och hotell.

Framkomligheten för personer med funktionsnedsättningar är begränsad i Filippinerna. Det saknas oftast trottoarer helt och hållet och det går inte att ta sig fram på egen hand. Det är relativt lätt att anlita en chaufför eller en personlig assistent.

Olyckor till sjöss inträffar då och då på grund av att fartygen är i dåligt skick och ofta överbelastade och för att säkerhetsföreskrifter inte följs.

Naturförhållanden

Filippinerna hör till Stilla havets så kallade "Ring of fire", ett område som är mycket utsatt för naturkatastrofer, såsom vulkanutbrott, jordbävningar och cykloner. Jordbävningar under havsytan kan också orsaka flodvågor. Filippinerna har 22 vulkaner som klassificeras som aktiva.

Filippinerna drabbas varje år av flera cykloner som medierna eftersträvar att varna för i förväg. Den egentliga regnperioden inträffar mellan juni och november men cykloner kan också förekomma vid andra tider. I samband med orkaner måste också risker för översvämningar och jordskred beaktas vilka kan orsaka stor förödelse.

I mån av möjlighet lönar det sig att på förhand förbereda sig för naturkatastrofer av olika slag. Att röra sig på vägarna då katastrofer inträffar är svårt, till och med farligt, och transport- och telefonförbindelserna kan ställvis brytas totalt. Lyssna särskilt noga på lokala rapporter eftersom varningar och myndighetsanvisningar kan komma med mycket kort varsel.

Ytterligare information:

Filippinska meteorologiska institutet, PAGASA (på engelska) http://www.pagasa.dost.gov.ph/(Länk till en annan webbplats.)

Filippinska institutet för vulkanologi och seismologi, PHIVOLCS (på engelska) http://www.phivolcs.dost.gov(Länk till en annan webbplats.)

Filippinernas katastrofcentral, NDRRMC (på engelska) http://www.ndrrmc.gov.ph/(Länk till en annan webbplats.)

Anvisningar om jordbävningssituationer, Helsingfors Universitets seismologiska institution (på finska) http://www.seismo.helsinki.fi/(Länk till en annan webbplats.)

Stilla havets tsunamicenter (på engelska) http://www.prh.noaa.gov/ptwc/(Länk till en annan webbplats.)

Internationella tsunamicentret International Tsunami Information Center (på engelska) http://itic.ioc-unesco.org/index.php(Länk till en annan webbplats.)

Global databas om jordbävningar USGS (på engelska) http://earthquake.usgs.gov/(Länk till en annan webbplats.)

Hälsoläget

Hälsokontroller och andra specialarrangemang kan orsaka fördröjningar på flygplatserna och vid gränsstationerna samt i samband med resor i allmänhet. Resenärer uppmanas att reservera mer tid än vanligt för resandet.

En heltäckande reseförsäkring är nödvändig.

Under regnperioden, som varar mellan juni och november, har de filippinska hälsomyndigheterna varnat för en ökad risk för epidemier. God hygien minskar risken avsevärt. Det heta och fuktiga klimatet kan vara påfrestande för vissa resenärer.

På grund av kranvattnets kvalitet är det säkrast att dricka vatten på flaska.

Det förekommer denguefeber, chikungunyafeber och zikavirus som sprids av myggor. Dessutom förekommer det malaria i vissa regioner. Det enda sättet att undvika myggspridda sjukdomar är att skydda sig mot myggbett, till exempel med hjälp av insektmedel och genom att klä sig i vita kläder som är långärmade och som har långa byxben. Det är extra viktigt att skydda sig om man är gravid. Rabies förekommer också i olika delar av landet. Undvik kontakt med djur, framför allt hundar och katter.

Filippinska hälsovårdsministeriet http://www.doh.gov.ph/(Länk till en annan webbplats.) (på engelska)

Om du har en sjukdom eller är gravid, om du reser till ett farligt område eller om du tänker ägna dig åt någon riskfylld idrott eller hobby, kontrollera med ditt försäkringsbolag när din reseförsäkring gäller och vad den täcker. Det är dyrt och svårt att transportera hem en sjuk eller död person utan en heltäckande försäkring. Man får inte heller alltid vård utomlands utan en betalningsförbindelse eller förhandsbetalning.

Kontrollera alltid innan du reser vilka smittsamma sjukdomar som finns på resmålet och vilka vaccin som rekommenderas. Du hittar information på följande webbplatser:
Institutet för hälsa och välfärd, hälsoinformation för resenärer på finska ”Matkailijan terveysopas” https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas(Länk till en annan webbplats.)
Världshälsoorganisationen WHO http://www.who.int/en/(Länk till en annan webbplats.)
Europeiska smittskyddsmyndigheten http://www.ecdc.europa.eu(Länk till en annan webbplats.)

Lokala lagar och seder

Turister är skyldiga att följa lokal lagstiftning. Domarna är ur europeiskt perspektiv stränga, till exempel när det gäller narkotikabrott. Redan för innehav av små mängder kan man dömas till fängelsestraff. Sexuellt utnyttjande av barn är straffbart och leder oftast till fängelsestraff.

Inresebestämmelser

På grund av coronapandemin kan reserestriktionerna och karantänsbestämmelserna ändras plötsligt och utan förvarning så det är viktigt att följa aktuella myndighetsanvisningar, ambassadens webbplats och sociala medier.

Ytterligare information:
Filippinernas immigrationsbyrå (på engelska): http://www.immigration.gov.ph/(Länk till en annan webbplats.)

Filippinska tullverket (på engelska): http://www.customs.gov.ph/boc_index.jsp(Länk till en annan webbplats.)

Filippinernas ambassad i Oslo (på engelska): http://www.philembassy.no/(Länk till en annan webbplats.)

Utrikesministeriet ansvarar inte för främmande staters inresebestämmelser, till exempel villkor för passets giltighet eller visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna hos mållandets egna myndigheter, till exempel landets närmaste ambassad.

Finska medborgares resedokument https://um.fi/pass/

Kontaktuppgifter

Finlands ambassad, Manila

Jour: I nödfall kan du kontakta utrikesministeriets konsulära jour: tfn +358 9 1605 5555 och e-post paivystys.um@formin.fi.

Före resan, kom ihåg 4 R

1

Resemeddelanden

I utrikesministeriets resemeddelanden hittar du information om det allmänna säkerhetsläget på resmålet samt om politiska och kulturella förhållanden som kan har inverkan på resesäkerheten.

Läs resemeddelanden
2

Reseanmälan

Om du reser på egen hand eller är på väg till ett riskfyllt område lönar det sig att göra en reseanmälan. Det innebär att du uppger dina kontaktuppgifter till utrikesministeriet så att det får kontakt med dig om en kris eller en nödsituation uppstår.

Gör en reseanmälan
3

Reseförsäkring

Rörelsefrihet är en grundlagsrättighet för finländarna. Du bestämmer själv vart du vill resa och vilka risker du är beredd att ta. Det är viktigt att teckna en täckande reseförsäkring innan resan.

Försäkra dig
4

Resedokument

Kontrollera att dina resedokument är i skick innan du reser. Vänd dig till destinationslandets ambassad för att kontrollera bestämmelser angående pass och visum.

Kontrollera resedokument