Nederländerna: resemeddelande
Risknivå
Iaktta normal försiktighetYtterligare uppgifter om risknivån
Nederländerna är ett tryggt resmål. Risken för terrordåd kan emellertid inte uteslutas. Var särskilt försiktig när du rör dig i stora städer, såsom Amsterdam, och förvara pass, pengar och andra värdeföremål på en säker plats. Ficktjuvar och väsktjuvar är aktiva bland annat i kollektivtrafiken och vid publika evenemang.
Aktuellt
Restriktionerna som gäller covid-19 har tagits bort.
Utrikesministeriets resemeddelanden är rekommendationer
Du är alltid själv ansvarig för ditt beslut om vart du reser och när du reser. De lokala myndigheterna har det primära ansvaret för att trygga säkerheten för alla som befinner sig i landet och i nödsituationer ansvarar de för sök- och räddningsinsatser. I krissituationer ska du följa de lokala myndigheternas anvisningar. Följ mediernas nyhetsrapportering och informationen på ambassadens webbplats och i sociala medier. Utrikesministeriet och Finlands ambassader och konsulat hjälper finländare enligt lagen om konsulära tjänster. Om Finland inte har diplomatisk representation i ett land utanför EU kan du vända dig till en annan EU-stats representation. Om du deltar i en paketresa är det i första hand researrangören som hjälper dig.
[Lagen om konsulära tjänster] (http://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/1999/19990498)
EU-direktivet om konsulärt skydd för EU-medborgare (Länk till en annan webbplats.)
Lagen om kombinerade resetjänster(Länk till en annan webbplats.)Vi rekommenderar att du alltid tecknar en reseförsäkring. Om du har en sjukdom eller är gravid, om du reser till ett farligt område eller om du tänker ägna dig åt någon riskfylld idrott eller hobby, kontrollera med ditt försäkringsbolag när din reseförsäkring gäller och vad den täcker. Det är dyrt och svårt att transportera hem en sjuk eller död person utan en heltäckande försäkring. Man får inte heller alltid vård utomlands utan en betalningsförbindelse eller förhandsbetalning.
Gör en reseanmälan på: https://matkustusilmoitus.fi/(Länk till en annan webbplats.)
Allmänna säkerhetsläget
II det stora hela är Nederländerna ett tryggt resmål.
Enligt en bedömning av det nederländska justitie- och säkerhetsministeriet (Ministry of Justice and Security; National Coordinator for Counterterrorism and Security) har hotnivån för terrorism i Nederländerna höjts till nivå fyra på en femgradig skala, det vill säga allvarlig (substantial).
Det rekommendras att resenärerna följer de nederländska myndigheternas anvisningar och rekommendationer.
Allmän säkerhetsinformation: https://www.government.nl/topics/themes/justice-security-and-defence(Länk till en annan webbplats.)
Om det inträffar en kris hittar man aktuell information om läget på webbplatsen: http://www.crisis.nl/(Länk till en annan webbplats.) (på nederländska)
Den nationella anti-terrormyndigheten NCTV ger anvisningar och vid behov varningar gällande terrorism på webbplatsen http://english.nctv.nl/(Länk till en annan webbplats.) (på engelska)
Allmänt nödnummer:
I Nederländerna 112
På de karibiska öarna 911
Brottsligheten
Se upp för ficktjuvar när du rör dig till fots eller med kollektivtrafik i stora städer, särskilt i centrum av Amsterdam och på centralstationen. Det är inte säkert att lämna väskor obevakade på tågen eller placera dem på bagagehyllorna.
På tågen från flygplatsen Schiphol arbetar professionella tjuvligor som särskilt fokuserar på turister. Håll noga reda på ditt bagage.
Bilinbrott är vanliga i hela landet, så lämna inte några saker synligt framme i bilen. Cykelstölder är också vanliga.
Polisen i Nederländerna: https://www.politie.nl/en(Länk till en annan webbplats.) (på engelska)
De nederländska karibiska öarna Aruba, Curaçao och Sint Maarten fungerar som transitländer för narkotika från Sydamerika till Europa och Nordamerika. Gå aldrig med på att transportera något för någon annan. I övrigt förekommer det relativt lite brottslighet på öarna. Rör dig inte utanför städerna och hotellområdena efter mörkrets inbrott.
Polisen på de nederländska karibiska öarna:
Curaçao:
https://www.funcuracao.com/en/politie/(Länk till en annan webbplats.)
Bonaire, Saba, Sint Eustatius:
https://www.politiecn.com/en(Länk till en annan webbplats.) (på engelska)
Sint Maarten:https://www.policesxm.sx/
Om ditt pass försvinner eller blir stulet ska du göra en anmälan till den lokala polisstationen. Om Finland inte har en ambassad eller ett konsulat i landet kan du ansöka om en provisorisk resehandling (Emergency Travel Document, ETD) vid en annan EU-stats ambassad.
Ta kopior av dina viktigaste dokument, såsom passet och biljetterna, och förvara dem skilt från originalen.
Trafiken
Nederländerna har mycket biltrafik och trafikstockningar är vanliga, särskilt omkring stora städer. Spårnätet är omfattande och med tåg kommer man ofta snabbare och mer flexibelt från en plats till en annan. Städerna har ett omfattande lokaltrafiknät (spårvagnar och bussar).
Spårvagnar och cyklister har förkörsrätt. Var uppmärksam och beakta cyklisterna för att undvika olyckor. Cykelvägarna är oftast målade röda. Fotgängare ska se upp så att de inte går på cykelvägar i samband med trottoaren.
Böterna för förseelser i trafiken är Europas högsta. Man kan till exempel få höga böter för att tala i telefon utan hands-free medan man kör bil.
Naturförhållanden
I Nederländerna kan väderleksförhållandena förändras mycket snabbt, och särskilt hårda vindar, dimma och regn är vanliga. Väderleksförhållandena kan leda till förseningar och annulleringar inom tåg- och flygtrafiken.
På de karibiska öarna Aruba, Curaçao och Sint Maarten förekommer det cykloner i juni–november, men de flesta rör sig norr om huvudöarna (Aruba, Bonaire och Curaҫao). Öarna längre norrut och österut, Sint Maarten, Sint Eustatius och Saba har däremot drabbats av många cykloner under det senaste decenniet. Väderprognoser finns på det lokala meteorologiska institutets webbplats: http://www.meteo.cw/(Länk till en annan webbplats.) (på engelska) eller Facebook: https://www.facebook.com/Meteorological.Department.Curacao(Länk till en annan webbplats.) (på engelska)
Hälsoläget
Information om hälsofrågor och epidemier finns på webbplatsen för nationella institutet för folkhälsa och miljö http://www.rivm.nl/en/(Länk till en annan webbplats.) (på engleska) och webbplatsen för ministeriet för hälsa, välfärd och sport https://www.government.nl/ministries/ministry-of-health-welfare-and-sport(Länk till en annan webbplats.) (på engelska).
I plötsliga sjukdomsfall kan du kontakta en jourhavande läkare genom att ringa stadens ”husläkares” (”Huisartsen”) journummer: i Amsterdam: tfn +31 (0)88 00 30 600, i Haag Huisartsendienst SMASH, tfn +31 (0)70 346 96 69, i Rotterdam tfn +31 (0)10 206 0300 – journumret är olika i varje stad.
Husläkarnas webbplats:
https://www.zorgkaartnederland.nl/huisartsenpost(Länk till en annan webbplats.) (nederländska)
Den som behöver akut vård ska i princip först anmäla sig hos husläkarjouren för att få första hjälpen, men vid behov kan man också bara ta sig till närmaste sjukhus.
Teckna en heltäckande reseförsäkring. Ambassaden rekommenderar att resenärer skaffar ett europeiskt sjukvårdskort (EHIC).
Med det avgiftsfria kortet som beviljas av Folkpensionsanstalten får du
nödvändig vård i akuta sjukdomsfall på samma villkor och till samma pris som landets invånare.
Sjukvårdskortet ersätter dock inte en reseförsäkring eller sjuktransporter från utlandet till
hemlandet. Mer information om det europeiska sjukvårdskortet finns att få på Folkpensionsanstaltens webbplats. http://www.kela.fi/web/sv/europeiska-sjukvardskortet(Länk till en annan webbplats.)
Hälso- och sjukvårdstjänsterna på de nederländska karibiska öarna är av god kvalitet. Det är viktigt att ha en heltäckande reseförsäkring. Ta reda på det aktuella smittoläget och kontrollera vaccinationsrekommendationerna före du reser.
Om du har en sjukdom eller är gravid, om du reser till ett farligt område eller om du tänker ägna dig åt någon riskfylld idrott eller hobby, kontrollera med ditt försäkringsbolag när din reseförsäkring gäller och vad den täcker. Det är dyrt och svårt att transportera hem en sjuk eller död person utan en heltäckande försäkring. Man får inte heller alltid vård utomlands utan en betalningsförbindelse eller förhandsbetalning.
Kontrollera alltid innan du reser vilka smittsamma sjukdomar som finns på resmålet och vilka vaccin som rekommenderas. Du hittar information på följande webbplatser:
Institutet för hälsa och välfärd: ”Matkailijan terveysopas”(Länk till en annan webbplats.)
Världshälsoorganisationen WHO(Länk till en annan webbplats.)
Europeiska byrån för smittsamma sjukdomar(Länk till en annan webbplats.)
Lokala lagar och seder
Varje person över 14 år måste kunna legitimera sig för polisen och andra myndigheter. Som legitimation för EU/EES-medborgare duger ett giltigt pass eller ett identitetskort som fungerar som resedokument. Tredjelandsmedborgare ska också ha ett giltigt visum eller uppehållstillstånd. Om din identitet inte kan styrkas för att du saknar handlingen eller giltighetstiden gått ut, kan du få böter.
Inresebestämmelser
När du reser till Nederländerna, måste du ha ett giltigt pass eller identitetskort. De nederländska myndigheternas anvisningar om inresa finns på webbplatsen: https://www.netherlandsworldwide.nl/travel-netherlands/checklist-travellers-nl(Länk till en annan webbplats.) (på engelska)
UM ansvarar inte för främmande staters inresebestämmelser, till exempel villkor för passets giltighet eller visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna hos mållandets egna myndigheter, till exempel landets närmaste ambassad.
Läs mer om finska medborgares resedokument: https://um.fi/passi/.
Kontaktuppgifter
Finlands ambassad, Haag
2511 CJ DEN HAAG
NETHERLANDS
http://www.facebook.com/FinnishEmbassyTheHague(Länk till en annan webbplats.)
https://twitter.com/FinEmbNL(Länk till en annan webbplats.)
https://www.instagram.com/finlandinthenetherlands/(Länk till en annan webbplats.)
https://www.linkedin.com/company/embassy-of-finland-in-the-netherlands/(Länk till en annan webbplats.)
Jour: I nödfall kan du kontakta utrikesministeriets konsulära jour: tfn +358 9 1605 5555 och e-post paivystys.um@gov.fi.