Finlandsbilden har medvind

Finlands placering i de viktigaste undersökningarna om Finlandsbilden har stigit de senaste åren. Finland är mera känt och Finland får allt positivare omdömen. Det här är viktigt när Finland strävar efter att påverka ute i världen, står det i den nya årsöversikten av Finlandsbilden.

De senaste internationella undersökningarna om Finlandsbilden visar att finländare är uppskattade, att Finland är uppskattat och att Finland anses ha en positiv inverkan i världen. Finland är också mera känt än någonsin tidigare, vilket visar sig som framgång i olika jämförelser. Till exempel placerar sig Finland på plats 15 bland 60 länder i den ansedda undersökningen Anholt-Ipsos Nation Brands Index (NBI). Det här är Finlands bästa placering genom tiderna.

Ett rättvist Finland som skyddar miljön

En god förvaltning och ett fungerande och rättvist samhälle är konsekvent Finlandsbilden viktigaste styrka. Finland placerar sig högt bland annat vid bedömningen av hur rättvist människor bemöts, hur jämlikt samhället är, hur kompetent och redbar förvaltningen är, hur tillförlitliga medierna är och vid bedömningen av utbildningssystemet, säkerheten, stabiliteten och livskvalitén.

Andra centrala styrkor som Finland har är natur och hållbarhet. Finland anses ha en ren och vacker natur, och Finland anses ta ett stort ansvar inom miljöskydd. I frågor som gäller miljöskydd och särskilt klimatåtgärder har Finland lyft sin profil mot den globala toppen under de senaste åren.

Den finländska kulturen är okänd

Svagheterna i Finlandsbilden hänför sig särskilt till att den finländska kulturen är väldigt okänd. Det finländska kulturarvet är okänt och det anses inte finnas kulturhistoriskt betydelsefulla turistmål i Finland. Dessutom anses Finlands moderna kultur, konstliv, stadskultur och idrottskultur stå under Finlands övriga nivå i Finlandsbilden.

Kulturella faktorer och de positiva upplevelser som dessa faktorer ger upphov till har emellertid en central roll när en människa bildar en relation till ett annat land. Det skulle alltså vara viktigt att göra kulturen mera känd, bland annat med tanke på främjandet av turismen, lockandet av experter och Finlandsbilden som helhet.

Ny årlig översikt över Finlandsbilden

Årsöversikten av Finlandsbilden är en ny publikation som ges ut av utrikesministeriets enhet för offentlig diplomati. Syftet med rapporten är att öka medvetenheten om Finlandsbildens betydelse och hur Finland ses ute i världen. Årsöversikten av Finlandsbilden 2021 lyfter som särskilda teman fram FN:s lyckorapport samt hur Finlands anseende och Finlandsbilden har utvecklats under coronatiden.

”Det sägs ibland att vi finländare är alltför intresserade av vad andra anser om oss. Det är emellertid viktigt att förstå Finlandsbilden när man försöker påverka beslut som gäller Finland”, säger chefen för enheten för offentlig diplomati Laura Kamras.

”Alla finländare drar nytta av informationen om Finlandsbilden. Genom att förstå Finlandsbilden har vi möjlighet att betona dess styrkor, åtgärda dess svagheter och hitta nya platser för påverkan.”

Enheten för offentlig diplomati vid utrikesministeriet är sekretariat för Finland Promotion Board.

Fler nyheter om Finlandsbilden i mars

Utrikesministeriet publicerar i slutet av mars en årlig översikt över rapporteringen om Finland i medierna i världen. Översikten sammanfattar iakttagelser om Finlands synlighet på olika håll i världen 2021. Översikten är baserad på information och synpunkter som Finlands beskickningar utomlands har samlat in. I år innehåller översikten, utöver den information som beskickningarna producerat, även en kvantitativ analys baserad på globalt material på flera språk som samlats in genom programvara för mediebevakning.

Mer information

Mediekontakt och intervjuförfrågningar:

Meira Pappi, expert på Finlandsbilden, enheten för offentlig diplomati, tfn +358 40 140 8940

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.