Resenär, återvänd till Finland!

På grund av att det införts undantagsförhållanden i enlighet med beredskapslagen har statsrådet beslutat att begränsa trafiken över Finlands yttre gräns från och med torsdagen den 19 mars kl. 00. Finländare som befinner sig på resa ute i världen uppmanas att återvända hem så snart som möjligt.

Uppdaterad 7.4.

Regeringen beslutade att förlänga giltighetstiden för beslutet om tillfälligt återinförande av gränskontroll vid de inre gränserna samt om begränsning av trafiken. Giltighetstiden förlängdes för tiden 14.4–13.5.2020. Regeringen rekommenderar att rederibolagen med trafik till Finland från Sverige, Estland och Tyskland slutar sälja biljetter inom persontrafiken när det gäller fartyg som avgår den 11 april 2020 eller senare, med undantag för gods- och frakttrafiken. Rekommendationen gäller till och med den 13 maj 2020.

Läs mer: Pressmeddelande 7.4.(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Utrikesministeriet planerar evakueringsflygningar från vissa orter, där det inte längre finns kommersiella förbindelser till Finland. Evakueringsflygen kostar för resenären. När flygningarna planeras beaktas det övergripande läget, vi kan inte ordna flygningar från alla länder.

Vi informerar om evakueringsflygningar i meddelanden till alla som gjort en reseanmälan, på utrikesministeriets webbplats um.fi och på ambassadernas konton i sociala medier.

Man ska i första hand använda kommersiella flygförbindelser för att återvända till Finland.

Flera länder stänger sina gränser och inför reserestriktioner inom landet. I många länder sätts personer som anländer från Finland i 14 dagars karantän. En person som återvänder till Finland från en utlandsresa bör i 14 dygn befinna sig i förhållanden som motsvarar karantän.(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) På flygplatsen har man avsevärt skärpt åtgärderna för att tryggt kunna sända människor hem eller i karantän. Läs mer: Statsrådets kansli(Länk till en annan webbplats.)

På grund av det mycket exceptionella läget avråder utrikesministeriet från alla utlandsresor tillsvidare. Det gäller alla länder och såväl vägtrafiken, sjötrafiken som flygtrafiken. Utländska resenärer i Finland kan lämna landet.

Sök svar på frågor som gäller din resa på webben – UM:s journummer bara för nödfall

Om du måste boka om en resa, gör det på flygbolagets webbplats. Ring inte, alla telefontjänster är nu överbelastade. Kolla om du kan köpa en returbiljett med något annat flygbolag, om din biljett inte går att boka om.

Vi ber att du inte ringer utrikesministeriets journummer med frågor som gäller flyg. Journumret är enbart för nödfall. Om du inte kan hitta någon flygförbindelse till Finland kan du skicka mejl till konsulipalvelut.um@formin.fi (Öppnar nytt fönster), så försöker vi hjälpa dig.

Om du inte har pengar till en ny biljett kan Finlands ambassad eller honorärkonsul vara en sista utväg. Utrikesministeriet kan inte boka flyg eller betala för dem. Fler flygrutter läggs ned varje dag, men Finnair flyger fortfarande till Finland från flera mål.

Utrikesministeriets konsulära jour har fått mer samtal än vi hinner svara på. Ring endast utrikesministeriets journummer i nödfall. Att din resa avbryts och att det är svårt att återvända till Finland på grund av coronaläget räknas inte som en nödsituation. Om du har en icke-brådskande fråga kan du skicka e-post till paivystys.um@formin.fi (Öppnar nytt fönster).

Om du befinner dig utomlands, följ den lokala nyhetsrapporteringen för aktuell information om läget. Utrikesministeriets möjligheter att hjälpa är begränsade. Försök själv ordna din återresa genom din resebyrå, flygbolag eller försäkringbolag.

Finlands ambassader, konsulat och honorärkonsulat gör sitt yttersta för att hjälpa finländare och personer som är permanent bosatta i Finland, men vi ber nu om lite tålamod. Resenärer måste helt enkelt anpassa sig till situationen och tolerera en viss grad av ovisshet. Många resenärer kan bli tvungna att stanna kvar på resmålet tills flygtrafiken sätter igång igen. Resebyråerna och flygbolagen försöker transportera hem alla finländare.

Utrikesministeriet och Finlands ambassader försöker dela aktuell information om läget i sociala medier, på Facebook och Twitter. Följ oss alltså på sociala medier.

Vi rekommenderar att alla gör en reseanmälan. Informationen i resemeddelandena uppdateras när läget klarnar och vi har mer hållbar information. Risknivån i resemeddelandena om alla länder är tillsvidare ”undvik alla resor”.

Innan du överväger att ringa utrikesministeriets konsulära jour, läs vanliga frågor på vår webbplats och ta reda på mer om läget genom nyheterna och sociala medier.